Príbuzní Carnajeva neveria, že spáchal útok v Bostone

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 15:55 • 2 min
Príbuzní Carnajeva neveria, že spáchal útok v Bostone

GROZNYJ – Príbuzná bratov Carnajevovcov, ktorí v apríli 2013 spáchali útok na maratón v Bostone, je presvedčená o ich nevine napriek tomu, že súd v stredu uznal Džochara Carnajeva vinným vo všetkých 30 bodoch obžaloby.

slovakia

left justify in out

Roza Carnajevová, 66-ročná sesternica otca oboch bratov z Čečenska, agentúre AP povedala, že Džochar a už mŕtvy Tarmelan nemali dôvod takýto čin spáchať. Bratia podľa nej nikdy nezažili vojnu, do Spojených štátov prišli ako malí a vyrástli tam. Žiaden z ich príbuzných nikdy nepatril k islamským separatistom a nebojoval s ruskou armádou. Roza Carnajevová vyjadrila presvedčenie, že „útok bol dielom amerických tajných služieb“, s akým cieľom však nevedela povedať. Väčšina príbuzných bratov Carnajevovcov v Čečensku od začiatku nechcela veriť, že bratia tento útok skutočne spáchali. Ich otec, ktorý žije v susednom Dagestane, sa k súdnemu procesu jeho syna nevyjadril.

 

Súdna porota v Bostone musí teraz určiť, či dostane Džochar trest smrti alebo doživotie bez možnosti prepustenia. Až 17 bodov obžaloby pritom spĺňa podmienky trestu smrti. Porota by mala rozsudok oznámiť v pondelok. 

 

Carnajeva uznali vinným zo zabitia troch ľudí a zranenia 264 ďalších dvoma podomácky vyrobenými bombami vytvorenými z tlakových hrncov a odpálenými v apríli 2013 počas maratónu v Bostone za účasti bežcov z celého sveta. Tri dni neskôr, keď sa Džochar a jeho starší brat Tamerlan pokúšali utiecť z mesta, zastrelili aj univerzitného policajta. Tamerlan zahynul ešte v tú noc, Džochara zatkli 19. apríla 2013, keď ho polícia objavila ukrytého v člne na jednom dvore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies