Približne tisíc detí zo sociálne slabších rodín môže ísť do tábora bezplatne

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 10:10 • 2 min
Približne tisíc detí zo sociálne slabších rodín môže ísť do tábora bezplatne

BRATISLAVA - Približne tisícka detí zo sociálne slabších rodín môže ísť tento rok do letných táborov bezplatne. Postarajú sa o to štátne zariadenia Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR. Informuje o tom dnes hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová.

slovakia

left justify in out

"Pripravených je sedem štátnych zariadení s kapacitami pre 40 až 100 detí, záleží od veľkosti zariadenia. Už teraz majú pre nich vychovávatelia vymyslený bohatý program. Prvý turnus začína už 13. júla," uviedla Dobiášová. Tábory sú podľa nej súčasťou druhého sociálneho balíčka vlády.

 

Rodičia, ktorí chcú túto možnosť využiť, musia vyplniť žiadosť, ktorú nájdu na obecných či mestských úradoch, okresných úradoch a regionálnych úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

"Tábory sú pripravené pre zdravé deti vo veku od 8 do 12 rokov, sú z rodín, kde minimálne jeden člen spoločne posudzovanej domácnosti je zárobkovo činný a celkový mesačný príjem domácnosti nie je viac ako 800 eur," doplnila podmienky Dobiášová.

 

Vyplnenú žiadosť s ostatnými tlačivami (zdravotná spôsobilosť, potvrdenie o príjme) musia rodičia zaslať na adresu konkrétneho zariadenia, do ktorého dieťa patrí podľa okresu bydliska. "Pretože dopravu do a z rekreačného zariadenia zabezpečuje zákonný zástupca dieťaťa na vlastné náklady a zodpovednosť. Štát hradí ubytovanie, celodennú stravu a cestovné poistenie na 8 dní/7 nocí," upozornila hovorkyňa.

 

Vláda chce podľa jej slov druhým sociálnym balíčkom podporiť práve tie sociálne slabšie rodiny, ktoré sa snažia zabezpečiť si základné životné potreby sami svojou prácou a nie sú odkázané len na sociálnu výpomoc štátu. "Ak je v takejto rodine viac detí, ktoré by chceli ísť do tábora, každé musí mať vyplnenú žiadosť osobitne," upozornila.

Zároveň zdôraznila, že vzhľadom na kapacity zariadení nebude zrejme možné vziať do tábora všetkých žiadateľov.

 

"Preto bude výber uskutočňovaný v rekreačnom zariadení – žrebovaním. Žrebovať bude riaditeľ rekreačného zariadenia a zástupca regionálneho úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Každé dieťa, ktoré bude vyžrebované, bude včas informované o tom, že si môže začať baliť kufor," uzavrela Dobiášová.

 

Ministerstvo vnútra zároveň zriadilo bezplatné call centrum 0800 222 222, kam môžu rodičia volať v prípade akýchkoľvek otázok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona