Približne 32 miliónov detí na svete trpí na poruchu sluchu, v 60 % prípadov sa tomu dá zabrániť

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 12:05 • 2 min
Približne 32 miliónov detí na svete trpí na poruchu sluchu,  v 60 % prípadov sa tomu dá zabrániť

ŽENEVA - Približne 32 miliónov detí na svete trpí na invalidizujúcu poruchu sluchu.

slovakia

left justify in out

Podľa novej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nazvanej: "Strata sluchu detí: konajme teraz, vieme ako" sa dá strate sluchu predchádzať v 60 percentách prípadov, ak sa zachytí porucha sluchu v počiatočnom štádiu. Informuje o tom WHO na svojej webovej stránke pri príležitosti Medzinárodného dňa sluchu a počutia. Ten pripadá na 3. marca a v roku 2016 sa koná na tému: "Strata sluchu detí: Konajme hneď, vieme ako!".


Okrem názvu: Medzinárodný deň sluchu a počutia sa dá stretnúť aj s pojmom Svetový deň počutia (World Hearing Day), prípadne aj s Medzinárodným dňom starostlivosti o sluch (International Ear Care Day).
"Dieťa, ktoré dobre nepočuje, môže mať problémy naučiť sa rozprávať, môže mať horšie výsledky v škole až sa napokon môže ocitnúť izolované," uviedol Etienne Krug z WHO. "To však nemusí byť osudové. Máme k dispozícii viacero nástrojov na prevenciu, zisťovanie a liečenie nedoslýchavosti detí," dodal.


Existuje niekoľko príčin poškodenia sluchu dieťaťa. Odborníci predpokladajú, že v 40 percentách prípadov poškodenie sluchu dieťaťa možno pripísať genetickým dispozíciám, v 31 percentách prípadov sú príčinou toho javu infekčné choroby, ako napríklad osýpky, zápal príušných žliaz, rubeola, meningitída, a v 17 percentách je to následok komplikácií počas pôrodu. Z nich WHO uviedla predčasný pôrod, nedostatočná hmotnosť a neonatálna žltačka. Podľa odborníkov v štyroch percentách prípadov je poškodenie sluchu dieťaťa následok užívania liekov poškodzujúcich štruktúru vnútorného ucha.


WHO upozornila, že na to, aby sa predišlo poškodeniu sluchu dieťaťa, je nevyhnutné dať deti zaočkovať proti niektorým chorobám, upraviť príjem niektorých liekov, ale aj hladinu hluku. Včasné zistenie poškodenia sluchu dieťaťa umožňuje zaviesť niektoré opatrenia, spomedzi nich napríklad poskytnúť načúvacie prostriedky a navrhnúť adekvátnu liečbu.


V správe WHO Strata sluchu detí: konajme teraz, vieme ako sa dá sú predstavené štúdie uskutočnené v Kambodži, Kanade, Spojených štátoch amerických, Ugande, v Británii a vo Vietname. Tam, kde zásahy verejného zdravotníctva, napríklad očkovanie, sú optimálne a mnohým prípadom poškodenia sluchu dieťaťa sa podarilo predísť.


Medzinárodný deň sluchu a počutia bol založený po prvej medzinárodnej konferencii zameranej na prevenciu a liečbu porúch sluchu v roku 2007 v Pekingu. Na svete žije 360 miliónov ľudí so zhoršeným sluchom, z čoho je okolo 32 miliónov detí. Pritom v 50 percentách porúch sluchu sa dá predchádzať.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies