Približne 300 miliónov investuje Japonsko na pomoc vo Fukušime

NETKY.SK • 3 September 2013, 07:55 • 2 min
Približne 300 miliónov investuje Japonsko na pomoc vo Fukušime

TOKIO - Japonská vláda dnes oznámila, že investuje vyše 40 miliárd jenov (približne 300 miliónov eur) do technológií, ktoré pomôžu zastaviť únik kontaminovanej vody z poškodenej atómovej elektrárne Fukušima-1.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru DPA potvrdil nemenovaný vládny zdroj, výdavky na tento mimoriadny núdzový prípad budú pochádzať z rezervných fondov rozpočtu fiškálneho roka 2013. Závažnosť situácie sa minulý týždeň zvýšila už na tretí pohotovostný stupeň po tom, ako podľa vyjadrenia prevádzkovateľa elektrárne, spoločnosti Tokyo Electric Power, uniklo zo zásobnej nádrže približne 300 ton vysokokontaminovanej vody.

Situácia v elektrárni, ktorú v roku 2011 zasiahlo zemetrasenie a vlna cunami, je momentálne najhoršia od samotného začiatku katastrofy, uvádza japonská vláda. Na chladenie poškodených reaktorov sa používa obrovské množstvo vody, ktorá sa počas procesu stáva rádioaktívnou. Voda sa skladuje v stovkách rozľahlých nádrží, ktoré sa považujú za hlavný zdroj úniku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies