Približne 14 miliónov utečencov pred Boko Haram v Nigérii potrebuje pomoc

NETKY.SK • 16 November 2016, 09:08 • 2 min
Približne 14 miliónov utečencov pred Boko Haram v Nigérii potrebuje pomoc

ABUJA - Najmenej 14 miliónov ľudí, ktorí prišli v dôsledku činnosti povstaleckej ozbrojenej skupiny Boko Haram na severovýchode Nigérie o svoj domov, bude neodkladne potrebovať humanitárnu pomoc. S odvolaním sa na dnešné vyhlásenie orgánu OSN o tom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa humanitárneho koordinátora OSN v Nigérii Petra Lundberga na hranici smrti sa v Nigérii nachádza podľa odhadov 400.000 detí. Podvýživou a ďalšími chorobami podľa neho trpí ešte omnoho viac detí.

 

"Čelíme situácii, kde bude v nasledujúcom roku zasiahnutých v dôsledku pretrvávajúcej krízy 26 miliónov (ľudí), a 14 miliónov z nich bude potrebovať humanitárnu pomoc," povedal Lundberg novinárom v metropole Abuja.

 

OSN varovala pred situáciou v Nigérii iba deň po tom, ako ľudskoprávna organizácia Save the Children zverejnila správu o tom, že na severovýchode Nigérie by mohlo denne zomrieť od hladu približne 200 detí.

 

Zo svojich domov doposiaľ utieklo pred Boko Haram len na severovýchode Nigérie vyše 2,2 milióna ľudí, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Ďalších približne sedem miliónov osôb žijúcich v tomto regióne potrebuje humanitárnu pomoc, zatiaľ čo asi tri milióny žijú v bližšie nezistených podmienkach v neprístupných oblastiach.

 

Násilné aktivity Boko Haram sa priamo dotkli celkovo 15 miliónov Nigérijčanov.

 

Militanti z Boko Haram už od roku 2009 ohrozujú obyvateľstvo severovýchodnej Nigérie a podnikajú aj útoky v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Doposiaľ zabili najmenej 14.000 ľudí. Cieľom tejto skupiny je vytvorenie vlastného štátu, v ktorom chce uplatňovať prísnu formu islamského práva šaría.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies