Približne 15.000 ton starých pneumatík zhodnotí ročne V.O.D.S., a.s.

NETKY.SK • 26 August 2010, 12:16 • 2 min
Približne 15.000 ton starých pneumatík zhodnotí ročne V.O.D.S., a.s.

Približne 15.000 ton starých pneumatík zhodnotí ročne V.O.D.S., a.s.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku je v súčasnosti vybudovaná recyklačná kapacita na spracovanie 48.000 ton starých pneumatík. Keďže Program odpadového hospodárstva SR do roku 2010 ukladá zhodnocovať ich materiálovým spôsobom, Recyklačný fond (RF) podporuje len takýto spôsob spracovania. Realizuje ho predovšetkým V.O.D.S., a.s., Košice, závod v Kechneci, kde sa z opotrebovaných pneumatík vyrábajú nové gumové produkty.
"Ročne spracujeme približne 15.000 ton starých pneumatík, čím plníme záväzky voči RF. Kapacity našej firme umožňujú spracovať aj časť pneumatík zo zahraničia. V súčasnosti prevádzkujeme zberné miesta v Beluši, v Priemyselnej zóne Kechnec a v Palárikove a spracovateľské závody máme v Kechneci a v Beluši pri Púchove. Zabezpečuje tak vlastne  komplexný systém zberu, zvozu, spracovania opotrebovaných pneumatík na Slovensku," uviedol pre TASR obchodný riaditeľ divízie pneumatiky a guma spoločnosti V.O.D.S. Peter Švigár. Spoločnosť pôsobí v Kechneci už päť rokov. Švigár informoval, že  na jeho vybudovanie dostali od RF dotáciu 2,78 milióna eur a ďalšie prostriedky získali zo štrukturálnych fondov EÚ. Dotácia z RF tvorí vždy maximálne 30 % z celkových nákladov vynaložených na projekty. Celkovo dostala firma v rokoch 2003 – 2008 podporu od RF 4,34 milióna eur na sedem rôznych  projektov z oblasti zhodnocovania opotrebovaných pneumatík a elektroodpadov. Spoločnosť si plní záväzky, ktoré jej vyplývajú z čerpania daných prostriedkov. V roku 2009 firma zo spracovaných 15.200 ton opotrebovaných pneumatík vyrobila viac ako 9000 ton gumového granulátu, časť z neho zapracovala do gumových rohoží pre bezpečné detské ihriská. Z gumového granulátu spoločnosť vybudovala aj jedenásť špeciálnych multifunkčných športovísk s gumovým povrchom a šesť povrchov bezpečných detských ihrísk. Tieto výsledky sa firme podarilo dosiahnuť napriek hospodárskej kríze. V budúcnosti hodlajú zvýšiť výrobu, hlavne s dôrazom na zvýšenie efektivity zhodnocovania, dodal Švigár.
Odhadovaný výskyt opotrebovaných pneumatík na Slovensku v roku 2010 je podľa RF približne 28.000 ton. Kým v roku 2001 sa materiálovo zhodnotilo 3100 ton opotrebovaných pneumatík, v roku 2007 to bolo približne 16.500 ton a odhad za rok 2009 je 19.600 ton. Popri materiálovom zhodnotení sa časť opotrebovaných pneumatík ešte využíva aj energeticky v slovenských cementárňach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies