Príbeh, ktorý vám rozdrví srdce: Mladučkú Sudánku odsúdili za vraždu tyranského manžela

NETKY.SK • 27 Jún 2018, 16:14 • 2 min
Príbeh, ktorý vám rozdrví srdce: Mladučkú Sudánku odsúdili za vraždu tyranského manžela

CHARTÚM - Sudánsky súd zmiernil trest smrti, na ktorý bola odsúdená mladá Sudánka (19) za zabitie svojho manžela. Agentúru AP o tom v utorok informoval právny obhajca odsúdenej Fatah Husajn.

slovakia

left justify in out

Devätnásťročná Noura Husajnová si napokon podľa utorňajšieho verdiktu odvolacieho súdu v Chartúme za zabitie svojho muža, ktorý ju brutálne zneužíval, odsedí päť rokov väzenia. Súd ďalej nariadil, že rodina odsúdenej musí rodine Husajnovej zosnulého manžela vyplatiť odškodné vo výške 18.700 dolárov.

 

 

Trestný súd uznal Nouru Husajnovú v máji za vinnú, že zabila svojho manžela, a odsúdil ju na trest smrti. Vražda sa stala vlani. Verdikt vyvolal protesty a rozhorčenie verejnosti. Prostredníctvom internetu sa začala šíriť kampaň za jej omilostenie #JusticeForNoura.

 

Podľa obhajcov donútili mladú ženu do manželstva jej rodičia, keď mala len 16, pričom od svojho manžela od začiatku utekala.

 

img

 

Tu je celý jej príbeh:

Šestnásť ročnú Nouru otec násilne proti jej vôli vydal za staršieho muža. Odmietla ho a na protest opustila svoj rodinný dom na okraji Chartúmu a žila so svojou tetou v meste Sinnar, ktoré je vzdialené takmer 250 kilometrov. Po troch rokoch jej otec zavolal a oklamal ju, že svadba bola zrušená a môže prísť domov.

 

Po návrate Noura zistila, že bola podvedená, že svadba, s ktorou nikdy nesúhlasila, stále pretrváva a krátko potom bola odovzdaná svojmu nechcenému manželovi.

 

img

Noura na násilnej svadbe

 

Noura nanúteného chlapa odmietala, no podľa islamu je jeho majetkom a môže si s ňou robiť čokoľvek. A tak si privolal niekoľko bratov a bratrancov, aby mu ju podržali a on ju mohol brutálne znásilniť, píše server change.org.

 

Nasledujúci deň, keď sa ju manžel pokúsil znásilniť znovu, ho v sebaobrane dobodala nožom. Keď to povedala svojej rodine, jej otec ju udal polícii a následne sa vzdal otcovstva voči nej.

 

To bolo v roku 2017. V nedeľu 29. apríla 2018 bola Noura na súde uznaná vinnou z vraždy „manžela“, a odsúdená na trest smrti obesením. O jej osude sa prostredníctvom sudánskeho spravodajstva dozvedeli „osvietení“ Sudánci vo svete a od nich širšia verejnosť. Vznikla petícia za jej záchranu a spravodlivosť pre statočné dievča, ktoré sa postavilo teroru moslimskej kultúry. Noura mala šťastie v nešťastí, ostatné Sudánky s rovnakým osudom sa buď musia zmieriť so životom v sexuálnom otroctve alebo čeliť trestu smrti.

 

Zatiaľ čo väčšine sveta príde aj päť rokov za mrežami pre Nouru veľa, sú aj ortodoxní veriaci, ktorí by ju najradšej už dávno videli mŕtvu.

 

"Je vinná, je to jeho právo, nemôže ho odmietnuť. Nemusel si zobrať na pomoc svojich bratrancov, aby ju znásilnil, stačilo ju len zdrogovať. Keď je jeho žena, môže ju jeb**** aj každý deň, ak chce, Alah to povedal," napísal v komentároch nepredstavený príslušník kontroverznej viery.

 

„Naša spoločnosť dáva ženám zodpovednosť za hanebné činy mužov a potom im povie, aby sa usmiali a niesli ich. Naša spoločnosť tiež nepozná ani právo ženy na jej telo, na voľbu, na život. Nechcela si ho vziať, ale jej otec ju oddal proti je vôli, čo mohla robiť?" vysvetľuje pravidlá mierumilovnej viery autorka článku na change.org.

 

„Ako sa mohla dohodnúť na rozvode s mužom, ktorý nebol dostatočne rozumný, aby prijal jej neústupné odmietnutie? Ako mohla nájsť útočisko v rodine, ktorá ju v prvom rade do tejto situácie dostala? Aký iný spôsob mohla nájsť? Ako môže 19 -ročné dievča zo Sudánu bez podpory rodiny nájsť legálny spôsob na to, aby ukončila svoje trápenie a získala autonómiu od svojho manžela? A ako dlho by to trvalo? Aká je percentuálna úspešnosť?“ pýta sa ďalej autorka.

 

Noura sa chcela stať právničkou, chcela byť niekto. Píše edition.cnn.com odkazujúc na slová jej blízkych kamarátov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies