Príbeh jednej z novodobých Popolušiek ukazuje, že nenávisť nie je odpoveď

NETKY.SK • 6 December 2019, 07:10 • 2 min
Príbeh jednej z novodobých Popolušiek ukazuje, že nenávisť nie je odpoveď

Odpovedať na nenávisť nenávisťou je takmer rovnaké, ako odstraňovať jed ďalšou dávkou jedu. Je prirodzené, ak sa človek ohradzuje proti narastajúcemu zlu, ak ho znepokojuje rasizmus a všeobecná neznášanlivosť. Ale ak by aj Oprah reagovala na nespravodlivosť hnevom, nielenže by tým poprela existenciu dobra, ale nikdy by nebola vyhlásená za najvplyvnejšiu ženu sveta.

slovakia

left justify in out

Oprah Winfrey sa narodila v americkom štáte Mississippi a jej rodičmi boli dvaja tínedžeri, ktorí spolu udržiavali len veľmi krátkodobý vzťah. Keďže matka sa o malú Oprah nedokázala dostatočne postarať, poslala ju na farmu, kde ju mala vychovávať babka. Ani tam to však nemala ľahké, od detstva ju sprevádzala chudoba a to taká nepredstaviteľná, že sa obliekala do šiat vyrobených z vriec na zemiaky.

 

img


Len čo dovŕšila deväť rokov, opäť ju čakalo sťahovanie, mal to byť veľkolepý návrat k žene, ktorá ju porodila. Tam sa jej ale dostalo takej tvrdej lekcie, že keby jej charakter nebol pevný, pravdepodobne by padla na dno a tak rýchlo by sa nepostavila a nebojovala o budúcnosť.


Opakovane ju totiž zneužívali viacerí muži, dokonca rodinní príslušníci. Matka tomu odmietala veriť, ak aj podvedome vedela, čo sa jej dcére deje a ako veľmi jej ubližujú, neurobila nič, aby jej pomohla. Možno jej oči zatvárali viaceré straty, porodila a pochovala niekoľko detí, jedného z nich sa dobrovoľne vzdala v prospech detského domova.

 

Ten najlepší trest
Oprah sa zmietala medzi zmierením sa so situáciou a vzburou. Rebélia ju dohnala k úteku, do náručia chlapca, ktorému ako štrnásťročná porodila dieťa a ku krádeži. Bábätko jej zahynulo, a keďže možností nebolo nadostač, v snahe predviesť nadanie, zlepšila sa ako študentka. Jej školské výsledky boli natoľko excelentné, že ju presunuli na inú strednú školu a to navyše takú, ktorú navštevovala bohatá elita. Oprah si bytostne uvedomovala rozdiel v spoločenskom postavení, a aby sa spolužiakom vyrovnala, potajme brávala peniaze od mamy. Tajomstvo však, nanešťastie, neostalo ukryté navždy, mama ju odhalila a za trest ju poslala k biologickému otcovi. Nič lepšie sa Oprah ani prihodiť nemohlo, otec totiž zasiahol a rázne dcéru nasmeroval k zvyšovaniu vedomostí. Nútil ju čítať knihy a následne spracovávať referáty, pod jeho vedením sa vyliečila z dvojakej závislosti - skoncovala s drogami a prejedaním sa.

 

img

 

Už len krôčik
Odtiaľ nechýbalo veľa a Oprah búrala predsudok za predsudkom. Najskôr sa stala najpopulárnejším dievčaťom školy, potom získala titul Miss Čierna kráska Tennessee. Kariéra stúpala s ňou, začala ju v rádiu a zavŕšila v Chicagu, kde sa zrodila legendárna The Oprah Winfrey show. Jej talent sprevádzala otvorenosť, skutočné emócie a schopnosť dostať sa hosťovi priamo do duše. Vplyv sa naplno prejavil aj tým, že Bill Clinton na jej podnet podpísal zákon, vďaka ktorému vznikol zoznam pedofilov.

 

img

 

Aj ty to máš
Boh je v rozdávaní talentov nadmieru štedrý. Dáva každému, rozdielnosť sa prejavuje iba v oblasti, v ktorej človek vyniká. Najlepší spôsob, ako poraziť zlo, umlčať nenávisť a natrieť med nepriateľovi okolo úst, je zdvihnúť talent do výšky a urobiť ním toľko dobra, koľko len bude možné. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies