Príbeh ako z Hollywoodu, Američan White má za sebou tri operácie srdca aj dokaličenú tvár

NETKY.SK • 14 Február 2018, 14:21 • 2 min
Príbeh ako z Hollywoodu, Američan White má za sebou tri operácie srdca aj dokaličenú tvár

PJONGČANG - Američan Shaun White je ďalší zo športovcov, ktorí na ZOH 2018 v Pjongčangu pripravili inšpiratívny príbeh pre tisíce fanúšikov z celého sveta. Tridsaťjedenročný rodák z kalifornského San Diega získal v stredu v súťaži snoubordistov na U-rampe zlatú medailu. Pri štvrtej účasti pod piatimi kruhmi pridal do zbierky tretie zlato. Najcennejší kov získal aj v Turíne 2006 a Vancouveri 2010, v Soči 2014 bol štvrtý.

slovakia

left justify in out

White, ktorý je najdekorovanejším snoubordistom histórie, to v minulosti nemal ľahké. V živote si toho preskákal toľko, že každý štart v pretekoch vníma ako radosť. Narodil sa so zriedkavou srdcovou poruchou. Lekári mu diagnostikovali tzv. Fallotov syndróm, ktorého príznakmi sú náhla modravosť, problémy s dýchaním či strata vedomia.

Nikto z blízkych by si vtedy nebol pomyslel, že zo Shauna raz bude úspešný športovec. Ani lekári mu nedávali veľké šance. Aby vtedy niekoľkomesačnému chlapčekovi zachránili život, museli ho viackrát operovať. "Trikrát mi operovali otvorené srdce. Pri dospievaní som mal určité obmedzenia a športoval som, aby som ich prekonal. Nemohol som nič robiť a zrazu som tu, profesionálny športovec. Smiešne, že? Ale aj takéto príbehy píše život," vyhlásil White.

 

img


Američanova cesta sa stala vzorom pre mnohých rodičov, ktorým sa narodili deti so srdcovou poruchou. Každý Whitov úspech vnímajú ako formu nádeje pre svojich potomkov. V Pjongčangu dostal za dve z troch jázd od rozhodcov vyše 90 bodov, zlato mu zabezpečil výkon v treťom kole. "Čakanie na záverečnú známku bolo ťažké aj pekné zároveň. Vedel som, že mám za sebou veľmi dobrú jazdu, za ktorú som sa nemusel hanbiť a mohol som odísť so vztýčenou hlavou, no keď som sa dozvedel výsledok, dostalo ma to. Opantal ma nával šťastia," povedal Shaun White po zisku zlata pre Olympijský informačný servis.

Málokto vie, že Whitovi narušilo prípravu na XXIII. ZOH nepríjemné zranenie tváre. "Mal som skvelú formu, všetko bolo skvelé a náhle bum... Po chvíli som letel helikoptérou do nemocnice," spomína na októbrové zranenie z prípravy na Novom Zélande, keď hlavou dopadol na rampu. Našťastie, mal na nej prilbu, pretože inak sa to mohlo skončiť tragicky. Dôsledky však boli závažné, početné rany si vyžiadali až 62 stehov. Niekoľko dní strávil v nemocnici a účasť v Pjongčangu bola v ohrození.
 

img

 


"Pozbierať sa po takejto nehode je veľmi ťažké. Potom znova prídete na rampu a uvedomíte si všetky tie nebezpečenstvá, ktoré tam na vás číhajú, vystraší vás to. V tomto športe však musíte prekonať obavy a nástrahy. Na Novom Zélande som mal strašnú nehodu, pri ktorej som si roztrieskal tvár. Musel som prekonať veľa prekážok, ale stálo to za to," poznamenal pretekár s prezývkou "lietajúca paradajka", ktorý v Kórejskej republike získal jubilejné 100. zlato v histórii ZOH pre USA.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies