Príbeh 82-ročnej mníšky, ktorá sa dokázala vlámať do Národného jadrového komplexu

NETKY.SK • 18 Október 2021, 09:14 • 2 min
Príbeh 82-ročnej mníšky, ktorá sa dokázala vlámať do Národného jadrového komplexu

WASHINGTON - Kto bola Megan Riceová? Bola to americká mníška a mierová aktivistka, ktorá sa dostala do pozornosti médií po tom, ako ju v roku 2014 odsúdili na 35 mesiacov väzenia za vlámanie do jadrového komplexu. V čase incidentu mala 82 rokov. Svoje preniknutie do jadrového komplexu vnímala ako zázrak.

slovakia

left justify in out

V pondelok médiá informovali, že zomrela 10. októbra na kongestívne srdcové zlyhanie. "Sestra Megan prežila svoj život s láskou plnou akcie a zápalu," povedala vedúca kongregácie Carroll Julianová. "Jej odhodlanie vybudovať mierový a spravodlivý svet bolo neochvejné a nezištné." 

 

img

 

Obrovské odhodlanie

V roku 2014 ju americký súd odsúdil na takmer tri roky väzenia. Spolu s dvoma ďalšími aktivistami prenikla do jadrového zariadenia Oak Ridge v štáte Tennessee v roku 2012.  Predstavitelia amerických bezpečnostných úradov síce vyhlásili, že nehrozilo žiadne riziko, že by sa protestujúci mohli dosať k materiálom, ktoré možno odpáliť alebo z nich vyrobiť špinavú bombu, ale vlámanie vyvolalo otázky o bezpečnostných opatreniach v Národnom bezpečnostnom komplexe Y-12. V zariadení sa v tom čase nachádzali centrálne americké zásoby obohateného uránu vhodného na výrobu jadrových bômb.

 

Možno vás zaujme: Prvý muž na svete bez nôh, ktorý vystúpil na osemtisícovku. Kto je Rustam Nabijev?

 

Po incidente museli tento komplex zatvoriť a  bezpečnostné sily museli podstúpiť nový výcvik a vymenili aj firmy zabezpečujúce ochranu. Riceová v záverečnej reči na procese požiadala sudcu, aby jej udelil doživotné väzenie.

 

"Prosím vás, nebuďte ku mne zhovievavý. Zostať vo väzení do konca života by bol ten najväčší dar, aký by ste mi mohli dať," uviedla v roku 2014 Megan. Zároveň dodala, že "Boh ju použil na to, aby upriamila pozornosť verejnosti na jadrové zbrane", a svoje preniknutie do jadrového komplexu vnímala ako zázrak.

 

img

 

Riceová za sprievodu Michaela Walliho a Grega Boertjeho-Obeda, ktorých súd poslal na 62 mesiacov do väzenia, prestrihli tri ploty a dostali sa k skladovaciemu bunkru za 548 miliónov dolárov.

 

img

 

Zavesili tam transparenty, natiahli policajnú pásku a kladivom odbili malý kus z budovy.

 

img

 

Táto akcia bola protestom proti jadrovému odzbrojeniu označovaným ako "najväčšie narušenie bezpečnosti v histórii atómového komplexu národa". Federálny odvolací súd napokon odsúdenie za sabotáž zrušil v máji 2015. Odvolací súd rozhodol, že obžaloba nepreukázala, že Riceová a ďalší dvaja mali v úmysle spôsobiť poškodenie systému národnej obrany.  Menšie obvinenie z poškodzovania vládneho majetku súd síce potvrdil, ale Riceovú prepustili do týždňa, nakoľko si už stihla odsedieť dva roky vo väzení.

 

Ako vyzeral jej pobyt vo väzení? 

"Začala som deň svojím osobným meditačným časom od štvrtej hodiny ráno. Bola by som voľná a všetci stále spali. Raňajky sa začali podávať od 6:30 do 7:00. Bolo tam veľmi ticho. Niektorí ľudia išli do práce, väčšinou do práčovne. Niektorí upratovali. Nebolo dosť pracovných miest. Písala som väčšinou listy alebo som čítala vynikajúce články, ktoré ľudia posielali a boli súčasťou listov. Nemohli sme byť na internete, ale mohli sme prijímať a odosielať e-maily. Stretávala som sa s ľuďmi, ktorí chceli hovoriť o osobných problémoch alebo o duchovných záležitostiach," povedala pre portál america.aljazeera.com.

 

Čo o nej vieme?

Megan Riceová, narodená 31. januára 1930, bola najmladšia z troch dievčat v katolíckej rodine írskeho pôvodu. Vyrastala v štvrti Morningside Heights v New Yorku.

 

Jej otec Frederick W. Rice bol gynekológ-pôrodník, ktorý učil na univerzite v New Yorku a liečil pacientov v niekoľkých newyorských nemocniciach. Jej matka Madeleine Newman Hooke Riceová bola absolventkou Barnard College, ktorá absolvovala postgraduálne štúdium na Kolumbijskej univerzite. Frederick a Madeleine Riceovci boli aktívnymi účastníkmi katolíckeho robotníckeho hnutia.

 

Megan Riceová mala vzdelanie z katolíckych škôl a vo veku 18 rokov sa pripojila k sestrám Svätého dieťaťa Ježiša. Bola učiteľkou na základnej škole a učila v prvých ročníkoch na Mount Vernon v New Yorku. Prostredníctvom externého štúdia na univerzitách Fordham a Villanova získala bakalársky titul z biológie na Villanovej v roku 1957, potom študovala bunkovú biológiu na Boston College, kde získala magisterský titul. V rokoch 1962 až 2004 slúžila ako učiteľka v Nigérii a Ghane. 

 

Protivojnový aktivizmus už pred rokmi 1980 - 2012 

V osemdesiatych rokoch sa Riceová zapojila do protivojnového hnutia. Zúčastnila sa protestov proti rôznym americkým vojenským akciám, vojenským miestam a zariadeniam s jadrovými zbraňami. Riceovú zatkli viac ako tridsaťkrát za činy "občianskej neposlušnosti" vrátane jej aktivizmu v oblasti jadrových zbraní.

 

img

 

Keď slúžila ako zamestnankyňa v Nevada Desert Experience v Las Vegas na testovacom mieste v Nevade, teraz známom ako miesto národnej bezpečnosti Nevada, zúčastnila sa protestov proti boju s dronmi. Riceovú následne odsúdili 27. januára 2011 za neoprávnený prístup počas protestu proti ozbrojeným bezpilotným lietadlám na leteckej základni Creech.

 

"Cítila som sa priťahovaná k mierovému hnutiu," povedala v rozhovore pre médiá. "Cítila som sa veľmi inšpirovaná priamym pôsobením v jadrových otázkach."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies