Priaznivci Slovana pre výtržnosti s ročným zákazom vstupu na štadióny

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 15:04 • 2 min
Priaznivci Slovana pre výtržnosti s ročným zákazom vstupu na štadióny

Poprad - Okresný súd v Poprade vyniesol po prvomájovom finále Slovenského pohára vo futbale medzi MFK Skalica a ŠK Slovan Bratislava (0:3) prvé rozhodnutia o zákaze vstupu na športové podujatia. Tri osoby zo sektora vyčleneného pre priaznivcov Slovana dostali zákaz na dvanásť mesiacov, dve sú z Bratislavy, jedna z Martina.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie prerokovali v tzv. superrýchlom konaní a vo všetkých troch prípadoch uznali osoby vinné zo spáchania trestného činu výtržníctva podľa Trestného zákona a následne právoplatne odsúdili.

 

Organizátori označili zápas za rizikový, keďže sa naň chystali aj potenciálne nebezpeční fanúšikovia hlásiaci sa ku klubu z hlavného mesta. Po udalostiach pri zápase v Dunajskej Strede sa organizátori a polícia pripravili na príchod tejto skupiny, ktorej cieľom nebolo len podporiť mužstvo. V Poprade sa však uplatnila nulová tolerancia voči futbalovým radikálom, čoho výsledkom bol bezproblémový priebeh podujatia.

 

V rámci vykonaných bezpečnostných opatrení v zmysle zákona polícia zaistila 47 osôb ešte pred vstupom do štadióna pre podozrenie zo spáchania priestupku podľa zákona č. 1/2014 Z. z. o organizovaní verejných športových podujatí. V súčasnej dobe sa vykonáva objasňovanie týchto skutkov príslušným správnym orgánom polície pre rozhodnutie vo veci a preto zatiaľ nepadli ďalšie rozhodnutia súvisiace so zákazom vstupu na športové akcie. Ďalším viac než 40 osobám organizátori neumožnili vstup do areálu štadióna pre nadmerné požitie alkoholu.

 

Slovenský futbalový zväz (SFZ) vedie evidenciu zákazov v zmysle zákona a v súčasnej dobe jeho zástupcovia rokujú s ministerstvom vnútra, ako celoplošne nastaviť opatrenia na vedenie evidencie a kontrolu osôb, ktorým vydali zákaz návštevy športových podujatí.

 

"Chceme prilákať fanúšikov na štadióny, takže im musíme garantovať bezpečnosť a komfort. Ak niekto prichádza na tribúny so záujmom narušiť protizákonným konaním podujatie, musí byť z neho vylúčený. Nie je v našom záujme či v záujme organizátorov kolektívne viniť fanúšikov, takže ak dôjde k protispoločenskému konaniu, je v záujme všetkých, aby sankcie postihli konkrétnu osobu, vinníka. Zákon je napísaný, dôležitá však musí byť jeho správna a celoplošná aplikácia," povedal na oficiálnej zväzovej stránke bezpečnostný manažér SFZ Peter France.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona