Priateľstvo medzi Ruskom a Afrikou - fiasko americkej diplomacie

NETKY.SK • 1 November 2019, 08:36 • 2 min
Priateľstvo medzi Ruskom a Afrikou - fiasko americkej diplomacie

RIA Novosti - V Soči sa skončil prvý bezprecedentný Rusko-Africký samit. Fóra sa zúčastnilo okolo 10 tisíc ľudí. Zastúpených bolo všetkých 54 krajín afrického kontinentu, z toho 43 na najvyššej úrovni. Podobné podujatie za účasti afrických vodcov bolo v roku 2014, keď sa vo Washingtone konal posledný samit USA - Afrika. Teraz si pripomeňme, ako sa konal posledný samit USA - Afrika a ako sa zásadne líšil od rusko-afrického samitu.

slovakia

left justify in out

Samit USA - Afrika v roku 2014

V Afrike je celkovo 54 krajín. Američania ako obvykle vykonali segregáciu a rozdelili krajiny do troch skupín: lojálni, podmienečne lojálni a nelojálni. Nelojálne krajiny, čo znamená podľa Spojených štátov, že je tam moc nelegitímna, neboli pozvaní na samit. Jedná sa o 6 krajín: CAR, Eritrea, Sacharska Africká demokratická republika, Sudán, Zimbabwe a Egypt.

 

Podmienečne lojálne krajiny, tie krajiny, v ktorých boli podľa Spojených štátov porušené ľudské práva, boli pozvané tak, že u ich vodcov túžba ísť vôbec nevznikla. Jedná sa o 7 krajín: Alžírsko, Angola, Botswana, Libéria, Maroko, Sierra Leone a Zambia.

 

Prvý deň summitu afrických prezidentov a predsedov vlád sa zhromaždili na predbežnom stretnutí, na ktorom americkí ochrancovia ľudských práv celý deň čítali prednášky o ochrane ľudských práv, manželstve osôb rovnakého pohlavia a boji proti korupcii.

 

Nasledujúci deň obhajcovia ľudských práv ustúpili americkým podnikateľom a moralizovanie bolo nahradené prednáškami o obchodnom plánovaní a obchode. V ten istý deň večer boli africkí vodcovia na autobusoch dopravení do Kongresu.

 

Keďže v kongresovej sále už voľných mies nebolo, museli africkí vodcovia zostať stáť pri vchode - všetci čakali na Baracka Obamu. Obama sa objavil s hodinovým meškaním a znova dal hosťom prednášku o demokracii, právach homosexuálov a korupcii.

 

Po návrate domov sa africkí vodcovia niekoľkokrát zišli, aby analyzovali svoju návštevu Spojených štátov a prišli k záveru, že hájiť svoje záujmy bude lepšie pri pomoci silného a mocného priateľa - Ruskej federácie. A tak sa rozhodlo.

 

Samit Rusko - Afrika v Soči 2019

Na samit Rusko - Afrika boli pozvaní hlavy absolútne všetkých afrických štátov. Prezident Putin osobne privítal všetkých, ktorí sa zúčastnili na samite, a usporiadal bilaterálne stretnutia s vodcami Egypta, Južnej Afriky, Nigérie, Sudánskej republiky, Etiópie, Namíbie, Demokratickej republiky Kongo, Ugandy a Stredoafrickej republiky.

 

Na samite v Soči hovorili konkrétne o tom, ako sa dá zlepšiť rusko-africká spolupráca. Podpísalo sa viac ako 50 dohôd a celkový počet podpísaných zmlúv, dohôd a memoránd predstavuje viac ako 800 miliárd rubľov.

 

Okrem toho boli zrušené a prerozdelené kvóty na prepravu amerických astronautov na medzinárodnú vesmírnu stanicu v prospech afrických astronautov, čo bolo privítané búrlivým potleskom.

 

Hostia summitu boli hlboko zasiahnuté tým obrovským kontrastom ruskej a americkej diplomacie, ktorú mali možnosť porovnať.    

      

Egyptský prezident pozval Putina na fórum o mieri a stabilite v Afrike, ktoré sa uskutoční v decembri tohto roku v Asuáne. Prezident Keni pozval ruského lídra, aby navštívil jeho krajinu a zúčastnil sa konferencie o populácii a rozvoji. Predseda vlády Etiópie, ktorý tento rok dostal Nobelovu cenu mieru vyhlásil, že by bol rád, aby sa ďalšie takéto stretnutie uskutočnilo v Addis Abebe.

                  

           

                 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona