Priateľku zosadenej juhokórejskej prezidentky odsúdili za korupciu na 20 rokov väzenia

NETKY.SK • 13 Február 2018, 10:59 • 2 min
Priateľku zosadenej juhokórejskej prezidentky odsúdili za korupciu na 20 rokov väzenia

SOUL - Súd v juhokórejskom Soule poslal na 20 rokov za mreže blízku priateľku zosadenej prezidentky Pak Kun-hje, ktorú uznal vinnou z korupcie či zneužívania právomoci.

slovakia

left justify in out

Okrem toho jej udelil pokutu 18 miliárd juhokórejských wonov (v prepočte približne 13,5 milióna eur), píše spravodajský portál BBC.

Čche Son-sil, ktorá si už vo väzení odpykáva trest za iné odsúdenie z korupcie, čelila obvineniam z využívania svojich známostí s prezidentkou na vylákanie úplatkov v hodnote miliónov dolárov od spoločností Samsung a Lotte, ktoré posielali do dvoch neziskových organizácií v jej správe.

 

"Vina obvinenej je veľká," uviedol počas pojednávania sudca a dodal, že exprezidentkina dôverníčka využívala svoje dlhoročné vzťahy s ňou na to, aby získala úplatky, a tiež "rozsiahlo zasahovala do štátnych záležitostí".

Súd okrem toho poslal za mreže aj predsedu Lotte Group Sin Tong-pina, ktorého uznal vinným z poskytovania úplatkov Čche Son-sil. Muž dostal dva a pol ročný trest odňatia slobody.

Pak Kun-hje zosadil z funkcie vlani 10. marca osemčlenný senát juhokórejského ústavného súdu. V apríli ju obžalovala prokuratúra, pričom čelí obvineniam z úplatkárstva, zneužitia právomocí a vyzradenia štátneho tajomstva. Proces s ňou sa začne v máji.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies