Prehovorili priatelia mŕtveho aktivistu! Polícia vyšetruje prípad ako vraždu

NETKY.SK • 4 August 2021, 14:37 • 2 min
Prehovorili priatelia mŕtveho aktivistu! Polícia vyšetruje prípad ako vraždu

KYJEV - Vitaľa Šyšova našli mŕtveho v parku v Kyjeve. Jeho priatelia prehovorili o obave, že to nebola samovražda, ale vražda.

slovakia

left justify in out

Zmiznutie aktivistu nahlásili v pondelok po tom, čo sa nevrátil z behu. Pokúšali sa ho kontaktovať telefonicky, ale na hovory neodpovedal. Ukrajinská polícia začala vyšetrovanie a príslušníci polície v Kyjeve ho našli obeseného v parku v utorok v skorých ranných hodinách. 

 

img

 

„Bieloruského občana Vitalija Šyšova, ktorý zmizol včera v Kyjeve, našli dnes obeseného v jednom z kyjevských parkov, neďaleko miesta, kde žil,“ uvádza vyhlásenie polície.

 

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: V Kyjeve našli obeseného bieloruského aktivistu! Ide o odkaz prezidenta Lukašenka svojim kritikom?

 

Všetko nasvedčuje tomu, že Šyšov spáchal samovraždu, no ukrajinská polícia začala vyšetrovanie vraždy. Existuje totiž možnosť, že bol naozaj zavraždený, pričom bol celý skutok narafičili ako samovraždu.

 

Vážne podozrenie

Priatelia a kolegovia bieloruského aktivistu majú podozrenie, že útok vykonali ľudia spojení s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.  Podľa nich zahájil hon na členov bieloruských opozičných hnutí v susedných krajinách.

 

„Niet pochýb, že išlo o plánované operácie bezpečnostných služieb, ktoré chcú zlikvidovať Bielorusov, ktorí sú nebezpeční pre režim. Budeme pokračovať v hľadaní pravdy o Vitalijovej smrti ,“ uviedla organizácia Bieloruský dom.

 

Šyšov sa predtým sťažoval, že ho počas behu sledovali nejakí ľudia. Jeho organizácia dostávala upozornenia, že by sa jej členovia mohli stať terčom únosu alebo vraždy. Aktivista Šyšov minulý rok utiekol z Bieloruska po tom, čo vypukli protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. V ukrajinskej metropole poskytoval pomoc Bielorusom utekajúcim z krajiny, ktorí si ako miesto svojho pobytu často vyberali Kyjev.

 

 

 

Po udalostiach v Kyjeve sa vyjadrila aj členka bieloruskej opozície, Svetlana Cichanovská, ktorá vyjadrila znepokojenie nad najnovšími udalosťami. „Je znepokojujúce, že tí, ktorí utekajú z Bieloruska, si nemôžu byť istí. Som vďačná orgánom, ktoré v tomto prípade začali vyšetrovanie.“

 

Bieloruský mediálny manažér z Kyjeva uviedol, že varoval svojich zamestnancov v hlavnom meste, aby zostali v skupinách a vyhýbali sa nočnému chodeniu po uliciach. "V Poľsku, Litve a v ďalších krajinách bieloruské bezpečnostné služby skutočne nemôžu konať slobodne, ale na Ukrajine sú slobodné."

 

Prečítajte si: V Bielorusku donútili pristáť civilné lietadlo. Lukašenko sa chcel dostať k opozičnému novinárovi

 

Pripomeňme si niektoré udalosti

Lukašenko v máji vzbudil medzinárodné pobúrenie tým, že zastavil lietadlo spoločnosti Ryanair s cieľom zatknúť  novinára na palube. 

 

img

 

Tento týždeň bieloruská atlétka Kristina Cimanovská uviedla, že bola nútená odstúpiť z olympijských hier v Tokiu. Cimanovská, ktorá dostala humanitárne vízum do Poľska, uviedla, že sa obáva uväznenia, keď sa vráti domov.

 

 

 

 

Súvisiaci článok: Bieloruska Cimanovská nemôže štartovať pod piatimi kruhmi, zamietol jej to arbitrážny súd

 

Šyšovova smrť nastala práve v čase, keď Cimanovskej manžel Arsenij Zdanevič pre niekoľko spravodajských serverov uviedol, že utiekol z Bieloruska. Do Kyjeva dorazil krátko pred oznámením Šyšovovho zmiznutia. Zdanevič povedal, že plánuje stretnutie s manželkou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies