Priateľ údajného páchateľa útoku na Bostonský maratón bol uznaný za vinného

NETKY.SK • 29 Október 2014, 07:06 • 2 min
Priateľ údajného páchateľa útoku na Bostonský maratón bol uznaný za vinného

NEW YORK - Robert Phillipos, priateľ Džochara Carnajeva, podozrivého z bombového útoku na Bostonský maratón - bol v utorok uznaný vinným z klamania úradom. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Federálny sudca odsúdil 20-ročného Philliposa v dvoch prípadoch falošných výpovedí pred vyšetrovateľom. Za každý z nich maximálny trest osem rokov za mrežami.

 

Phillipos bol blízkym priateľom Carnajeva. Obaja boli študentmi na University of Massachusetts v meste Dartmouth spolu s Azamatom Tažajakovom a Diasom Kadyrbajevom, ktorí čelia obvineniu z konšpirácie za účelom bránenia výkonu spravodlivosti. Pred súdom sa ocitol pre rozporuplné vyhlásenia o tom, že spolu s Kadyrbajevom a Tažajakovom vošiel do Carnajevovej internátnej izby tri dni po útoku v apríli 2013.
      

Spočiatku tvrdil, že nebol v izbe, keď Kadyrbajev a Tažajakov vzali Carnajevov batoh, v ktorom bola zábavná pyrotechnika a laptop. Podľa svojho obhajcu bol Phillipos v ten deň pod vplyvom marihuany a jeho pamäť v čase výpovede pred vyšetrovateľmi "neusporiadaná". Tvrdil, že si nepamätá, že by bol v Carnajevovej izbe.
     

Federálna prokuratúra vyhlásila, že Phillipos opakovane klamal vyšetrovateľom a vytvoril "fikciu", že sa nenachádzal v areáli univerzity, keď boli odstránené dôkazy.
      

Pri útoku na Bostonský maratón, ku ktorému došlo 15 apríla 2013, zahynuli traja ľudia a zranených bolo viac ako 260 osôb. Súd s Carnajevom sa začne 5. januára. Ak bude usvedčený, hrozí mu trest smrti. Jeho starší brat a údajný spolupáchateľ Tamerlan Carnajev zahynul počas úteku pred políciou niekoľko dní po bombovom útoku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies