Priame zahraničné investície do Číny v apríli vzrástli o 15 %

NETKY.SK • 18 Máj 2011, 07:41 • 2 min
Priame zahraničné investície do Číny v apríli vzrástli o 15 %

Priame zahraničné investície do Číny v apríli vzrástli o 15 %

slovakia

left justify in out

Priame zahraničné investície (PZI) do Číny v apríli 2011 medziročne vzrástli o 15 % na 8,5 miliardy USD (6 miliárd eur), informovalo dnes čínske ministerstvo obchodu.
      Tempo rastu PZI sa spomalilo, keďže v marci sa zvýšili o 33 %. Za prvé štyri mesiace tohto roka hodnota PZI dosiahla 38,8 miliardy USD, čo je o 26 % viac než v rovnakom období vlani.
      Zahraničné firmy investujú v Číne, ktorá je najľudnatejšou krajinou na svete. Príjmy obyvateľstva sa zvyšujú a rodiny sa sťahujú z dedinských oblastí do miest. Prílev kapitálu spoločne s rekordnými devízovými rezervami komplikujú snahy čínskej centrálnej banky obmedziť posilnenie jüanu a utlmiť infláciu.
      "Globálnych investorov stále priťahuje čínsky rast," uviedol hongkonský ekonóm Société Générale Yao Wei. "Otázkou je, ako čínska vláda zvládne prílev kapitálu, ktorý zvyšuje tlak na posilnenie jüanu."
Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona