Pri zrážke s vlakom zomrú alebo sa zrania dve osoby týždenne

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 12:31 • 2 min
Pri zrážke s vlakom zomrú alebo sa zrania dve osoby týždenne

BRATISLAVA - Na železničných dráhach mimo priecestí vlani zomrelo 91 ľudí a ďalších 15 utrpelo vážne zranenia. Týždenne tak zomreli alebo sa ťažko zranili dvaja ľudia. Príčiny boli pritom rôzne, od samovrážd až po nepozornosť, informovala TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru v Bratislave Denisa Baloghová.

slovakia

left justify in out

"Najčastejšími sú nehody spôsobené napríklad zlým odhadom vzdialenosti prichádzajúceho vlaku pri prechode cez koľajnice či zníženou viditeľnosťou za šera, hmly alebo hustého dažďa, keď výhľad často zakrýva dáždnik alebo kapucňa," vysvetľuje Baloghová. Vraví, že kombinácia týchto okolností spolu s počúvaním hudby cez slúchadlá, telefonovaním alebo alkoholom býva tragická.

Ľudia podľa Baloghovej nie sú ochotní používať nadchody alebo podchody na železničných staniciach a cez trať si skracujú cestu. "Zaznamenané boli aj prípady zrazenia osôb na trati, keď si skracovali cestu medzi obcami chôdzou medzi koľajnicami alebo v ich blízkosti," opísala Baloghová. Vystríha, že v takýchto prípadoch môže dôjsť k tomu, že vlak osobu zachytí alebo tlaková vlna strhne človeka pod kolesá či v lepšom prípade odhodí smerom od vlaku.

Za prvých päť mesiacov v tomto roku zahynulo na dráhach 36 osôb a 12 utrpelo ťažké zranenia. Polícia preto apeluje na občanov, aby dbali na zvýšenú bezpečnosť pri železničnej preprave a aj pri pohybe v blízkosti koľajníc. "Vyvarovali sa najmä nastupovaniu a vystupovaniu z pohybujúceho vlaku, otváraniu dverí pred jeho zastavením, vystupovaniu mimo stanice alebo zastávky či na strane koľajníc, na ktorej nie je nástupište, budova stanice alebo označenie zastávky," upozorňuje Baloghová. Pripomína, že občania tak riskujú aj pokutu až do 500 eur a v blokovom konaní do 60 eur.

Ľudia by podľa slov hovorkyne rovnako nemali prechádzať cez dráhu mimo určeného priestoru priechodu alebo priecestia a vstupovať na dráhu tam, kde je to zakázané. "Za takéto konanie im môže byť uložená pokuta až do 300 eur a v blokovom konaní do 50 eur," upozorňuje Baloghová. Služba železničnej polície vlani riešila celkovo 7223 takýchto priestupkov. Tento rok ich bolo za prvých päť mesiacov 2563.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona