Pri zrážkach s etnickými povstalcami zahynuli desiatky vojakov

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 08:36 • 2 min
Pri zrážkach s etnickými povstalcami zahynuli desiatky vojakov

RANGÚN - Desiatky mjanmarských vojakov prišli tento mesiac o život pri zrážkach s ozbrojenou povstaleckou skupinou na čínskych hraniciach, informovala dnes mjanmarská armáda vo vyhlásení.

slovakia

left justify in out

Boje vypukli začiatkom marca po vražedných útokoch etnicky prevažne čínskej Armády mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA) v meste Laukkai v Šanskom štáte.

 

Od 6. do 12. marca došlo k najmenej 48 zrážkam medzi MNDAA a vládnymi vojakmi, uviedli štátne noviny Global New Light of Myanmar.

 

Najmenej 30 ľudí zahynulo 6. marca, keď MNDAA zaútočila na hotel, kasína, vojenské zariadenia a stanovištia polície. Tisíce ľudí utiekli pred bojmi cez hranice do susednej Číny.

 

MNDAA je súčasťou tzv. Severnej aliancie - koalície vzbúreneckých skupín vrátane Kačjinskej armády za nezávislosť (KIA), jednej z najmocnejších milícií v Mjanmarsku.

 

Mjanmarsko zápasí s konfliktom medzi ústrednou armádou a etnickými povstalcami od roku 1948, keď krajina získala nezávislosť od Británie. Su Ťij ich vyzýva, aby prestali bojovať a pridali sa k mierovému procesu, ktorý sa začal vlani v lete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies