Pri zrážkach na Západnom brehu Jordánu utrpeli zranenia desiatky Palestínčanov

NETKY.SK • 7 December 2017, 17:16 • 2 min
Pri zrážkach na Západnom brehu Jordánu utrpeli zranenia desiatky Palestínčanov

JERUZALEM - Pri zrážkach medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskými jednotkami na Západnom brehu Jordánu boli ľahko zranené desiatky Palestínčanov. Informovali o tom vo štvrtok palestínski zdravotníci.

slovakia

left justify in out

Väčšina zo zranených demonštrantov sa nadýchala slzného plynu, pomocou ktorého sa Izraelčania snažili demonštrácie rozohnať. Šiestich Palestínčanov podľa palestínskych zdravotníkov zranili gumené projektily a jedného normálna strela zo strany izraelskej armády. Izraelčania však tvrdia, že strieľali výlučne gumenými projektilmi.

Masové demonštrácie na Západnom brehu Jordánu, ale aj v Pásme Gazy a v iných častiach sveta, sa začali po tom, ako americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty presúvajú svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema a oficiálne uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Židovský štát tento krok privítal, vo svete však vyvolal veľké pobúrenie.

Hlavné mesto svojho budúceho štátu chcú mať totiž z Jeruzalema Palestínčania, čo sa po tomto americkom rozhodnutí ešte viac vzdialilo realite. Medzinárodné spoločenstvo pritom Palestínčanom doteraz vždy sľubovalo, že o statuse Jeruzalema sa rozhodne na mierových rokovaniach.

Izrael obsadil východný Jeruzalem vo vojne v roku 1967, väčšia časť medzinárodného spoločenstvo však izraelskú kontrolu nad týmto územím neuznáva.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona