Pri zrážkach medzi ukrajinskými nacionalistami a políciou zadržali 5 osôb

NETKY.SK • 20 Február 2017, 08:22 • 2 min
Pri zrážkach medzi ukrajinskými nacionalistami a políciou zadržali 5 osôb

KYJEV - Päť ľudí zadržali a jeden policajt utrpel zranenia pri zrážke, ku ktorej došlo v nedeľu večer v centre Kyjeva pred medzi demonštrantmi z radov ukrajinských nacionalistov a príslušníkmi polície.

slovakia

left justify in out

Do potýčok s policajtmi sa dostali pred budovou prezidentskej kancelárie demonštranti v maskovacom oblečení a kuklách na hlave, ktorí sa pokúsili vytvoriť stanový tábor na podporu nacionalistov blokujúcich dodávky uhlia zo separatistami ovládaných oblastí východnej Ukrajiny.

 

Polícia oznámila, že medzi zadržanými je aj líder Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) Mykola Kochanivskyj.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval minulý týždeň na obnovenie dodávok uhlia zo separatistami ovládaného Donbasu. Jeho apel zaznel vo štvrtok v situácii, keď železničné trate, po ktorých sa prepravuje donbaské uhlie k odberateľom vo zvyšku Ukrajiny, blokujú provládne dobrovoľnícke prápory.

 

Blokáda viedla k nedostatku elektriny v častiach krajiny kontrolovaných kyjevskou vládou vzhľadom na narušené zásobovanie uhlím pre tamojšie elektrárne. Tie sú stavané na špecifický typ uhlia, ktorý sa ťaží práve v Donbase, preto ho vláda v Kyjeve nakupovala z oblastí ovládaných separatistami, aj keď s nimi od apríla 2014 vedie ozbrojený konflikt.

 

Dodávky uhlia sa zastavili koncom januára, keď skupina bývalých účastníkov vládnej vojenskej operácie (ATO) v Donbase, medzi ktorými boli aj poslanci ukrajinského parlamentu, zablokovala na viacerých úsekoch železničné trate vedúce na územia kontrolované separatistami. Radikáli svoj krok zdôvodnili tvrdením, že akékoľvek obchodovanie so samozvanými republikami v Doneckej a Luhanskej oblasti je protizákonné.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies