Pri zneškodnení kanibala v Kysaku odviedli policajti skvelú prácu

NETKY.SK • 11 Máj 2011, 07:07 • 2 min
Pri zneškodnení kanibala v Kysaku odviedli policajti skvelú prácu

Pri zneškodnení kanibala v Kysaku odviedli policajti skvelú prácu

slovakia

left justify in out

img

Policajná akcia, pri ktorej neďaleko obce Kysak v okrese Košice – okolie došlo k prestrelke a následne aj postreleniu páchateľa a policajta, bola podľa ministra vnútra Daniela Lipšica pripravovaná už dlhšiu dobu. „Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) začal už v piatok 6. mája trestné stíhanie vo veci podozrenia z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy,“ uviedol dnes Lipšic na mieste činu.
      Ako spresnil, malo ísť o vraždu dohodnutú cez e-mailovú komunikáciu medzi podozrivým a občanom Švajčiarska. „Ten chcel zomrieť, potom malo byť jeho telo rozštvrtené a následne skonzumované osobou, ktorej totožnosť sme nepoznali,“ dodal Lipšic. Ich stretnutie bolo teda dohodnuté na dnes ráno v obci Kysak a k aj k nemu prišlo. „V tejto situácii bol nasadený agent Policajného zboru so súhlasom sudcu Špecializovaného trestného súdu, ktorý prišiel v zastúpení občana Švajčiarska,“ doplnil Lipšic.
      Priebeh kontaktu bol monitorovaný a vo chvíli, keď bolo verifikované, že ide o sobou, ktorá je podozrivá zo spáchania zločinu úkladnej vraždy, bol vykonaný policajný zásah. „Páchateľ počas zásahu vytiahol zbraň a v čase, keď už bol zasiahnutý ďalej strieľal, pričom zranil jedného príslušníka Pohotovostného policajného útvaru (PPÚ), ktorý chránil nášho agenta,“ spresnil  ďalej minister a dodal, že ho zasiahol zboku do hrudnej dutiny, aj keď mal agent nepriestrelnú vestu. Páchateľ bol zasiahnutý približne päťkrát ostreľovačmi.  Obaja sú vo vážnom stave hospitalizovaní v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura.
      Podľa Lipšica  43-ročný páchateľ konal samostatne. pri sebe mal štyri legálne držané zbrane a pravdepodobne ide o člena športového klubu, ktorý býva v neďalekej obci. „Chcem oceniť prácu ÚBOK, ktorý tohto mimoriadne nebezpečného páchateľa kanibala odhalil a tiež prácu príslušníkov našich špeciálnych jednotiek PPÚ, ktorí páchateľa zneškodnili,“ zdôraznil.
      Prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak doplnil, že občan Švajčiarska sa prihlásil na výzvu, že navrhovateľ ho môže zavraždiť, rozštvrtiť a skonzumovať. „Keď zistil, že páchateľ to myslí vážne, oznámil celú vec švajčiarskej polícia, ktorá prostredníctvom Interpolu kontaktovala nás,“ povedal Spišiak. Dodal, že na mieste bolo zadržaných množstvo predmetov, ako vreci, nože, pílky a obeť mala byť odvedená na určité miesto v lese, kde mal časti tela ponechať a postupne ich prinášať domov. „Dohoda znela, že obeť omámi, bodne do srdca, následne rozštvrtí. Zvyšky tela mal posypať korením, aby ich nenašla zver,“ doplnil Spišiak.
      Starosta obce Kysak Ľubomír Krajňák je z celej situácie šokovaný. „Tu sa nikdy nič podobné nestalo a zdá sa, že ľudia v obci sú nervózni a majú strach,“ uviedol Krajňák pre TASR.
      Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP)v Košiciach Jaroslavy Oravcovej má 43-ročný pacient poranenie viacerých vnútorných orgánov, hornej končatiny a tvárovej oblasti. "Po prijatí do nemocnice podstúpil operáciu, ktorá trvala zhruba päť hodín. Následne bol hospitalizovaný v kritickom stave na I. klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny," dodala Oravcová.
      37-ročný policajt má poranenie ramena a hrudníka, ktoré si nevyžadovalo urgentný operačný zákrok. Ošetrený bol na Klinike úrazovej chirurgie a momentálne leží na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. "Jeho zdravotný stav je vážny, ale našťastie už stabilizovaný," doplnila hovorkyňa UNLP.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies