Pri zlom výbere pôžičky hrozí až trojnásobné preplatenie

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 09:24 • 2 min
Pri zlom výbere pôžičky hrozí až trojnásobné preplatenie

BRATISLAVA - Rozdiely v úrokových sadzbách spotrebných úverov sú dnes také vysoké, že niektorí klienti akoby splácali banke takmer tri úroky namiesto jedného. A to aj napriek tomu, že priemerné úrokové sadzby spotrebiteľských úverov od začiatku roka klesli. Niektoré banky už dnes spotrebné úvery úročia takým percentom, akým pred niekoľkými rokmi úročili hypotéky.

slovakia

left justify in out

Zaujímavé je, že aj keď sadzby zmenila polovica bánk, rozpätie minimálnej a maximálnej sadzby sa výrazne nezmenilo. Rozpätie úrokových sadzieb v rámci TOP klientely sa zvýšilo na 8,6 % z pôvodných 7 %.

 

"Úroky pre bežných klientov majú cenové rozpätie 8,1 % a rozdiel najnižšieho a najvyššieho úroku pre najnižšiu príjmovú bonitu sa znížil z 10 na 9,61 %. Znamená to, že klienti by mali byť skutočne obozretní, od ktorej banky si požičajú," radí Pavel Škriniar, analytik z portálu FinančnáHitparáda.sk.

 

Napríklad najnižšia sadzba spotrebiteľského úveru pri TOP klientele je 4,9 %, kým najvyššia 13,5 %. Pri pôžičke vo výške 4000 eur na 5 rokov by voľba drahšej znamenala trojnásobnú preplatenosť a mesačnú platbu o 22 % vyššiu než pri najlacnejšej alternatíve. Pri pôžičkách pre klientov s horšou bonitou je rozdiel sadzieb ešte výraznejší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies