Pri železničnej stanici v Pezinku plánujú vybudovať záchytné parkovisko

NETKY.SK • 15 December 2015, 13:13 • 2 min
Pri železničnej stanici v Pezinku plánujú vybudovať záchytné parkovisko

PEZINOK – V meste Pezinok plánujú výstavbu záchytného parkoviska pre individuálnu automobilovú dopravu. Má vyrásť v blízkosti tunajšej železničnej stanice s cieľom motivovať ľudí, aby v rámci cestovania do Bratislavy ľudia preferovali železničnú dopravu pred individuálnou automobilovou. Predpokladaný termín začatia výstavby je podľa doterajších informácií samosprávy rok 2017. Samotná stavba má prebiehať v dvoch etapách, s celkovou kapacitou okolo 300 parkovacích miest.

slovakia

left justify in out

Iniciátorom výstavby záchytného parkoviska sú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). „Cieľom výstavby záchytných parkovísk pre individuálnu automobilovú dopravu je prispieť k zmene správania sa obyvateľov obcí a miest v regióne okolo hlavného mesta, ktorí dochádzajú z miesta bydliska do Bratislavy,“ píše sa v návrhu na vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby, zverejnenom na webovej stránke mesta Pezinok.

 

Ide predovšetkým o obyvateľov, ktorí pravidelne dochádzajú za prácou, vzdelaním, ale aj kultúrnymi, športovými či inými podujatiami. Zmena má spočívať v tom, že títo ľudia nebudú využívať v rámci svojich ciest osobné auto ale železničnú dopravu. K tomu má práve prispieť záchytné parkovisko. Jeho výstavba je plánovaná na pozemkoch oproti existujúcej budove Železničnej stanice Pezinok, vpravo od železničnej trate v smere do Žiliny. Tieto pozemky sú momentálne využívané na poľnohospodárske účely. Poloha parkoviska je na severnej strane limitovaná ulicou Za dráhou. Rozšírenie parkoviska sa navrhuje na západnú stranu, v smere na Bratislavu. Celkový predpokladaný počet parkovacích miest po realizácii druhej etapy je 299.

 

Oddelenie životného prostredia, komunálnych služieb a dopravy mesta Pezinok v mesačníku Pezinčan uviedlo, že samospráva oceňuje jeho zaradenie medzi mestá, v ktorých, v rámci Integrovaného dopravnému systému dôjde k vybudovaniu záchytného parkoviska. Taktiež, že podporuje realizáciu stavby, „cieľom ktorej nie je len zatraktívniť cestovanie železničnou dopravou, ale aj odbúrať stále narastajúce zaťaženie komunikácií“, uviedlo oddelenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies