Pri zbraňovej amnestii ľudia odovzdali aj raritné kúsky

NETKY.SK • 12 Október 2012, 06:36 • 2 min
Pri zbraňovej amnestii ľudia odovzdali aj raritné kúsky

Pri zbraňovej amnestii ľudia odovzdali aj raritné kúsky - Zaujímavosti Jednou z najunikátnejších je pištoľ Webbley Scott kalibru 7,65 milimetra, ktorých bolo v prvej sérii na začiatku 20. storočia vyrobených len 25 kusov.

slovakia

left justify in out

img

Jednou z najunikátnejších je pištoľ Webbley Scott kalibru 7,65 milimetra, ktorých bolo v prvej sérii na začiatku 20. storočia vyrobených len 25 kusov.

Z doteraz preskúmaných a odovzdaných 4368 zbraní v rámci takzvanej druhej zbraňovej amnestie nebola ani jednou z nich spáchaná trestná činnosť. Zo všetkých zbraní treba ešte preskúmať ešte 20 kusov. Uviedol to dnes pre TASR riaditeľ Oddelenia balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR (PZ) Ján Zemeník.

V rámci druhej zbraňovej amnestie, ktorá sa skončila v júni 2010, bolo odovzdaných občanmi až 4368 zbraní a 45.684 kusov streliva.

Minister vnútra SR Robert Kaliňák na začiatku septembra nevylúčil, že by sa pristúpilo v poradí už k tretej vlne zbraňovej amnestie, v rámci ktorej by mohli občania odovzdávať na expertízu nájdené a uložené zbrane.

Možno aj tretia amnestia 

"Ja ju nevylučujem, vidíme to ako naše dieťa, lebo vlastne prvý zákon o zbraňovej amnestii som presadzoval ešte v opozícii okolo roku 2004. Zistíme, či to nie je spojené s nejakými zásadnejšími nákladmi. V druhom kole sa nám podarilo zabezpečiť ešte viac zbraní ako v prvom. Je to otvorená otázka, zistíme aktuálne kapacity nášho balistického centra v kriminalisticko-expertíznom ústave, kde namiesto odtlačkov prstov budú skúmať odtlačky nábojov a projektilov nábojníc. A tak by sme ľahšie mohli identifikovať zbraň, ktorá sa použije pri trestnom čine. Ja viem len o pozitívnych efektoch zbraňovej amnestie a preto sa jej ani v budúcnosti nebránime," povedal na začiatku septembra pre TASR Kaliňák.

Druhá amnestia sa skončila v júni 2010. Počas druhého kola zbraňovej amnestie občania odovzdali spolu 4368 zbraní a približne 45.684 kusov streliva. Z odovzdaných zbraní prevládali krátke guľové zbrane. Najviac zbraní občania odovzdali v Banskobystrickom kraji (849). Zbraňová amnestia priniesla aj množstvo raritných kúskov a vzácností, v Košiciach jeden občan podľa ministra odovzdal ruskú protitankovú pušku z obdobia 2. svetovej vojny. V Trenčíne jedna osoba odovzdala zakázanú zbraň, ktorá mala vzhľad vychádzkovej palice. Prvá zbraňová amnestia - ktorá sa konala počas rokov 2005 a 2006 - trvala 12 mesiacov. Občania vtedy odovzdali 3490 zbraní. V obehu je pravdepodobne ešte mnoho nelegálne držaných zbraní.

Rekordér v počte odovzdaných zbraní bol občan z okresu Martin, ktorý ich priniesol vyše 50. Išlo o zbrane z nálezov a nie úplne funkčných. Jednou z najstarších odovzdaných zbraní bola pruská ihlovka Dreyse, približne z roku 1861.

Z odovzdaných zbraní, ktoré sa sústreďovali na oddeleniach dokladov jednotlivých okresných riaditeľstiev Policajného zboru, bolo približne 60 percent dlhých (brokovnice, guľovnice, kombinované zbrane, malokalibrovky, flóbertky, útočné pušky, samopaly, guľomety) a asi 40 percent krátkych zbraní, t. j. pištole a revolvery. Odovzdávali sa aj časti zbraní, najmä hlavne. V rámci druhého kola amnestie, ako aj predchádzajúcej amnestie v rokoch 2005/2006, Slováci priniesli a odovzdali aj samopaly a guľomety z vojnových čias, a to niekedy vo veľmi dobrom stave.

Pôvodní majitelia 

O väčšinu preskúmaných zbraní majú záujem pôvodní majitelia, ktorí si ich nechávajú zaevidovať, ale v niektorých prípadoch (ak nie sú držiteľmi zbrojného preukazu a ani nemajú záujem o jeho vydanie) si ich nechávajú znehodnotiť alebo upraviť na zbrane expanzné (týka sa to najmä členov klubov vojenskej histórie), prípadne ich prevádzajú na iné oprávnené osoby. 

Na Slovensku sa nachádza raritná pištoľ-posledná z troch kusov na svete

Na Slovensku - v priestoroch Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR (PZ) sa okrem zaistených zbraní, pochádzajúcich z trestnej činnosti, či zbraní odovzdaných v priebehu tzv. prvej a druhej zbraňovej amnestie, nachádzajú aj svetové unikáty.

Jednou z najunikátnejších je pištoľ Webbley Scott kalibru 7,65 milimetra, ktorých bolo v prvej sérii na začiatku 20. storočia vyrobených len 25 kusov. "V súčasnosti sa z tejto série nachádzajú už len dve pištole vo Veľkej Británii a jedna práve na Slovensku," povedal dnes pre TASR riaditeľ Oddelenia balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR (PZ) Ján Zemeník.

Len malá časť zbraní pripadá v prospech štátu, a to až vtedy, keď ich pôvodný majitelia ani po dvoch mesiacoch od vyrozumenia nevykonajú nič z vyššie uvedeného. O odovzdané strelivo je záujem oveľa menší, navyše toto strelivo je často v nefunkčnom stave. "Takéto strelivo sa potom pyrotechnicky likviduje," dodal vtedy riaditeľ Oddelenia balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Zemeník.

Podľa vtedajšieho vyjadrenia riaditeľa Zemeníka najraritnejším odovzdaným samopalom bol nemecký Bergmann MP 18, čo je v podstate jeden z prvých samopalov na svete (používaný už v 1. Svetovej vojne - poznámka TASR). Slováci v značnej miere prinášali aj známe nemecké samopaly ako MP-38 a MP-40, ale aj pravzor útočnej pušky MP-43 (Sturmgewehr 44), čo je skutočne vzácna zbraň pokiaľ ide o jej výskyt na Slovensku.

Občania priniesli aj niekoľko desiatok krátkych zbraní, vyrobených počas prvej svetovej vojny i pred ňou. Vo veľkom množstve odovzdávali pištole z medzivojnového obdobia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies