Pri zbraňovej amnestii by mali zbrane prijímať všetky útvary PZ

NETKY.SK • 4 August 2014, 10:51 • 2 min
Pri zbraňovej amnestii by mali zbrane prijímať všetky útvary PZ

BRATISLAVA – Nelegálne držané zbrane a strelivo by sa mali odovzdávať počas plánovanej zbraňovej amnestie na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru. Ten o prevzatí vydá potvrdenie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorou sa zavádza zbraňová amnestia. Legislatívny návrh poslalo ministerstvo vnútra do pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

Ten, kto odovzdá zbraň, si ju môže dať zaevidovať, ak spĺňa podmienky na držanie zbrane. Podmienkou tiež je, že so zbraňou podľa odborného vyjadrenia špecializovaného útvaru ministerstva vnútra nebol spáchaný trestný čin. Lehota na zaevidovanie zbrane je dva mesiace od doručenia odborného vyjadrenia. Ak občan o zaevidovanie zbrane nepožiada a ani ju neprevedie na inú osobu, zbraň sa stáva vlastníctvom štátu. 

 

V poradí tretiu zbraňovú amnestiu naplánoval rezort vnútra od 1. decembra 2014 do 31. mája 2015. Počas prvých dvoch kôl zbraňovej amnestie ľudia odovzdali takmer osemtisíc zbraní. „Máme pocit, že by sme mohli to číslo zaokrúhliť na 10-tisíc a niekoľko stoviek zbraní zobrať z nelegálneho trhu,“ vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák 31. júla na tlačovej besede. Dodal, že od prvej zbraňovej amnestie, ktorú vyhlásili na jar roku 2005, sa o 50 percent znížil počet trestných činov so zbraňami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies