Pri zavádzaní odvodov na príspevky do 3. piliera by mali nastať zmeny

NETKY.SK • 12 Október 2010, 07:27 • 2 min
Pri zavádzaní odvodov na príspevky do 3. piliera by mali nastať zmeny

Pri zavádzaní odvodov na príspevky do 3. piliera by mali nastať zmeny

slovakia

left justify in out

img

V pripravovanom zavádzaní odvodov na príspevky do 3. piliera by mali nastať zmeny. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) o tom informovala po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov (KOZ). Tí nesúhlasia s pripravovanými úspornými opatreniami kabinetu a od utorka (12. 10.) chystajú protestné zhromaždenia. Ďalšou témou diskusie bolo aj zvyšovanie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 20 %, s ktorým odborári nesúhlasia a navrhujú diferencovanú sadzbu v závislosti od typu spotreby.
"Ja som si vypočula, s čím majú odborári najvážnejšie problémy. Je to v prvom rade 3. pilier. My už diskutujeme a zvažujeme návrhy, ktoré odzneli. Nehovorím, že sme schopní udržať ho v pôvodnom nastavení, ale pokúsime sa racionálne návrhy využiť na jeho zlepšenie. Už v medzirezortnom pripomienkovom konaní nastal najmä problém zodvodňovania týchto finančných prostriedkov. Vstúpili do rokovania Ministerstvo financií (MF) SR, rezort práce aj Úrad vlády SR, lebo tento problém existoval. Podľa mojich informácií by už mal byť tento problém vyriešený," uviedla.
Prezident KOZ Miroslav Gazdík považuje takéto zmeny v doplnkovom dôchodkovom sporení za nesprávne. "Máme iné stanovisko k 3. dôchodkovému pilieru a je veľmi nesprávne do neho zasiahnuť, lebo 800.000 ľudí si vzalo na zodpovednosť svoje dôchodky," upozornil.
Odborári rovnako namietajú aj proti zvýšeniu DPH z 19 % na 20 %. "My sme za konsolidáciu verejných financií, ale máme na to iný pohľad. Hľadáme riešenia diferencovania DPH. My sme navrhovali, aby detské veci a základné potraviny mali nižšiu sadzbu a luxusné tovary a služby vyššiu," spresnil Gazdík. Premiérka v tejto súvislosti zdôraznila to, že zvýšenie DPH je len dočasné. "My to myslíme vážne, že zákon, ktorý zvyšuje DPH, je len do času zníženie deficitu pod 3 %. A ja viem, že to dokážeme," vyzdvihla.
Celoslovenské protestné zhromaždenie odborárov proti úsporným balíčkom vlády SR sa má uskutočniť v utorok (12. 10.) v Bratislave. Odborári sa zhromaždia na Námestí SNP o 16.00 h a odtiaľ sa vydajú na protestný pochod pred budovu Národnej rady SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies