Pri zatýkaní opäť zomrel v USA muž čiernej pleti

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 22:47 • 2 min
Pri zatýkaní opäť zomrel v USA muž čiernej pleti

TUSCALOOS - V Spojených štátoch opäť zomrel pri zatýkaní Afroameričan. K incidentu došlo v piatok v meste Tuscaloosa v štáte Alabama, kde policajti použili na spacifikovanie inak hľadaného 35-ročného muža paprikový sprej. Informovala o tom dnes spravodajská televízia CNN.

slovakia

left justify in out

Podľa polície v Tuscaloose jej v piatok zavolal miestny občan, že na verande susedného domu sedí zrejme ozbrojený muž. Keď na miesto prišli policajti, podozrivý, identifikovaný ako Anthony Dewayne Ware, utiekol do neďalekého lesa. Keďže sa bránil zatknutiu, zasahujúci príslušníci použili paprikový sprej a nasadili mu putá. Pri vychádzaní z lesa muž skolaboval; policajti mu poskytli prvú pomoc a zavolali sanitku. V nemocnici však už iba konštatovali smrť Afroameričana.

 

Prípad už začala vyšetrovať miestna prokuratúra. Polícia chce podľa televízie WSFA12 čoskoro zverejniť videozáznam, ktorý zachytáva zatýkanie černocha.

 

Paprikový sprej používa americká polícia pri zatýkaní bežne. Obsahuje kapsaicín získavaný z paprík, ktorý silno dráždi sliznice, spôsobuje opuch očí a popáleniny. Pri vdýchnutí vyvoláva kašeľ a niekedy aj dýchavičnosť. Paprikový sprej je považovaný za relatívne bezpečný, ale po jeho nasadení sa už vyskytli aj prípady úmrtia.

 

V USA došlo v uplynulých mesiacoch k niekoľkým prípadom úmrtia Afroameričanov pri zatýkaní policajtmi. V apríli utrpel Freddie Gray v Baltimore vážne zranenie miechy, po ktorom upadol do kómy a o týždeň neskôr zomrel. Podľa výsledkov vyšetrovania Gray nebol v policajnom aute pripútaný a zranenia utrpel, keď vozidlo prudko zabrzdilo. Jeho smrť preto nemožno považovať za nehodu, ale za zabitie. Grayova smrť vyvolala v Baltimore vlnu násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies