Pri zatmení Slnka hrozia v Nemecku výpadky v zásobovaní elektrinou

NETKY.SK • 20 Február 2015, 18:21 • 2 min
Pri zatmení Slnka hrozia v Nemecku výpadky v zásobovaní elektrinou

BERLÍN - Rozvoj fotovoltiky v Nemecku síce pokrivkáva, no medzičasom dosahuje celkový výkon solárnych článkov 38 gigawattov (GW). V slnečných dňoch v lete tak dokážu pokryť až polovicu spotreby v čase špičky. Informoval o tom denník Die Welt.

slovakia

left justify in out

Solárna energia sa tak napríklad na juhu Nemecka stala nosným pilierom v zásobovaní elektrinou. No o mesiac, 20. marca, môže dostať tento pilier vážne trhliny. Tento deň celá Európa očakáva 80-percentné zatmenie Slnka, ktoré však môže okamžite vyradiť mnohé solárne elektrárne. Výpadok môže dosiahnuť také rozmery, že energetické podniky sa obávajú o stabilitu rozvodného systému. 
     

Zatmenia boli pochopiteľne aj v minulosti, ale v dôsledku rozvoja fotovoltiky tentoraz znamená podstatné riziko. Preto sa energetické podniky už vyše roka pripravujú na nadchádzajúce zatmenie, no veľa bude závisieť od počasia. V prípade zamračeného počasia bude udržanie stability relatívne jednoduché, stres nastane, ak bude slnečno.
     

Podľa výpočtov nemeckého inštitútu Energy & Meteo Systems môže už pri začiatku zatmenia okolo 09.30 h vypadnúť až 10 GW. V prípade slnečného počasia táto kapacita zodpovedá situácii, keď zo siete vypadne naraz 10 atómových elektrární. Oveľa väčší problém môže nastať ku koncu zatmenia okolo 12.00 h, keď Slnko stojí vyššie na oblohe a v krátkom čase tak môže do siete začať náhle prúdiť až 20 GW. Práve takéto prudké výkyvy môžu dať rozvodnej sieti poriadne zabrať. Nemecké podniky sa nemôžu spoliehať ani na pomoc zo zahraničia, kde bude situácia rovnaká a tamojšie rozvodné siete budú musieť riešiť vlastné problémy.
     

Združenie európskych rozvodných podnikov ENTSO-E hovorí o "nevídanej výzve" pre riadiace systémy. V prípade pekného počasia môže v celej Európe postupne vypadnúť zo siete až 35 GW, čo zodpovedá 150 až 200 bežným elektrárňam strednej veľkosti.
     

Energetické podniky v celej Európe sa dohodli, že každý bude riešiť dôsledky zatmenia vo vlastnej réžii, avšak plánujú zostať v neustálom telefonickom kontakte. "Naplánované sú permanentné telefonické konferencie medzi kontrolnými centrami rozvodných sietí pred a počas zatmenia," píše sa vo vyhlásení ENTSO-E. 
     

Do hry vstupujú aj ďalšie faktory, ktoré nie je možné vopred odhadnúť a budú známe len niekoľko dní pred zatmením. Okrem predpovede počasia ide napríklad o to, či bude hmla alebo na solárnych paneloch bude ležať sneh. Energetické podniky doteraz nemajú s podobnou situáciou skúsenosti a ďalšiu príležitosť budú mať najskôr o 11 rokov. Úplné zatmenie Slnka totiž zažije Európa až 12. augusta 2026.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona