Pri zatepľovaní bytových domov pomôže projekt EU GUGLE

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 14:52 • 2 min
Pri zatepľovaní bytových domov pomôže projekt EU GUGLE

BRATISLAVA - Pri zatepľovaní bytových domov a ich komplexnej obnove pomôže vlastníkom bytov projekt EU GUGLE.

slovakia

left justify in out

Spoločenstvá vlastníkov bytov môžu požiadať o finančný príspevok pri komplexnej obnove bytových domov. Zapojiť sa do projektu záujemcovia môžu najneskôr do 20. júna. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová.

 

Ako vysvetlila Rodinová, Bratislava aj iné európske a svetové mestá pripravujú strategické opatrenia na nepriaznivé pôsobenie zmeny klímy. Jedným z opatrení je aj zatepľovanie budov, pretože v súčasnosti až 40 percent celkového znečistenia ovzdušia produkujú práve budovy. Komplexná obnova bytových domov neobsahuje len zateplenie, ale napríklad aj napojenie na udržateľný zdroj energie, zvýšenie kvality spoločných priestorov domu, vstupných priestorov a okolia domu. Zahŕňa i zvýšenie plôch zelene, ako sú zelené fasády a strechy domov a možnosti hospodárenia s dažďovou vodou, priblížila Rodinová. "Projekt EU GUGLE, do ktorého bola v silnej konkurencii spomedzi 45-tich európskych miest vybraná aj Bratislava, prináša do nášho mesta práve možnosť finančnej podpory komplexnej obnovy bytového domu tak, aby boli dosiahnuté lepšie parametre energetickej úspornosti, ktoré sa jednoznačne odrazia aj v komforte bývania ako aj na spotrebe energií pre kúrenie, resp. chladenie," tlmočila ciele projektu Rodinová.

 

Výzvu mesto zverejňuje už po druhýkrát, prvá bola zverejnená vlani v októbri. Žiadatelia sa môžu do projektu EU GUGLE zapojiť najneskôr do 20. júna do 16:00. Na obnovu bytového domu môžu žiadatelia získať maximálne 50 eur/m2 podlahovej plochy. "Keďže projekt budú sprevádzať odborníci z Magistrátu hl. mesta SR Bratislava (Kancelária hlavnej architektky), Slovenskej rady pre zelené budovy, o. z. (SKGBC) a najmä ako odborný poradca a garant Technický a skúšobný ústav stavebný, n. o. – bude v úzkej spolupráci pri splnení stanovených podmienok garantovaná refundácia investovaných prostriedkov," priblížila Rodinová. Viac informácií o projekte i prihlasovací formulár nájdu ľudia na stránke mesta www.bratislava.sk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies