Pri zásahu v Rijáde bol zabitý plánovač júlového útoku v Medine

NETKY.SK • 8 Január 2017, 13:11 • 2 min
Pri zásahu v Rijáde bol zabitý plánovač júlového útoku v Medine

DUBAJ - Pri sobotňajšej policajnej operácii v saudskoarabskom Rijáde bol zlikvidovaný aj plánovač útoku, ktorý sa stal vlani v júli v blízkosti mešity proroka Mohameda v Medine.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na zdroje tamojšieho ministerstva vnútra o tom dnes informovala saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

 

Mešitu v Medine každoročne v rámci púte do Mekky navštívia milióny moslimských veriacich z celého sveta. Patrí totiž medzi najsvätejšie miesta islamu, pretože sa tam nachádza hrob proroka Mohameda.

V rovnaký deň - 4. júla 2016 - sa samovražedné atentáty odohrali aj v šiitskej mešite v meste Katíf na východe Saudskej Arábie a v blízkosti amerického konzulátu v Džidde.

 

Muž zabitý v sobotu patril k najnebezpečnejším zločincom v krajine, uviedlo ministerstvo. Bol považovaný za odborníka na zhotovovanie výbušných zariadení a venoval sa aj verbovaniu a príprave budúcich teroristov.

 

V minulosti absolvoval štipendijný pobyt na Novom Zélande. Neskôr štúdium zanechal a odcestoval do Sýrie, kde sa zapojil do bojov v občianskej vojne. Pred návratom do Saudskej Arábie žil ešte nejaký čas aj v Turecku, Sudáne a Jemene.

 

Druhý muž zlikvidovaný v sobotu počas zásahu polície v Rijáde mal tiež napojenie na extrémistickú organizáciu Islamský štát. Ministerstvo vo svojom dnešnom vyhlásení spresnilo, že muža pred časom zadržali za účasť vo vojnovom konflikte v zahraničí.

 

Saudská Arábia bola v minulosti dejiskom viacerých útokov miestnej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát. Táto hrozba je podľa analytikov závažnejšia než útoky teroristickej siete al-Káida v kráľovstve spred desiatich rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies