Pri západnom pobreží Kanady zaznamenali rádioaktivitu z Fukušimy

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 17:31 • 2 min
Pri západnom pobreží Kanady zaznamenali rádioaktivitu z Fukušimy

PORTLAND – Na západnom pobreží Kanady zaznamenali radiáciu pochádzajúcu z japonskej jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú v roku 2011 poškodilo silné zemetrasenie a následné cunami.

slovakia

left justify in out

Expert z kanadského oceánografického inštitútu Ken Buesseler v pondelok informoval, že pri meste Ucluelet na ostrove Vancouver v Britskej Kolumbii zistili malú koncentráciu rádioaktívnych izotopov cézium 134 a 137. Namerané množstvá podľa neho nepredstavujú „vážnejšiu hrozbu“ pre ľudí ani pre morský život. „Rádioaktivita môže byť nebezpečná a po historicky najväčšom úniku rádioaktívnych látok do mora by sme mali pozorne monitorovať oceány,“ povedal Buesseler. Céziom kontaminovaná voda sa podľa neho postupne dostane k celému západnému pobrežiu Severnej Ameriky až po Kaliforniu.

 

Ničivé zemetrasenie a cunami, ktoré na východnom pobreží ostrova Honšu zabili takmer 20-tisíc ľudí, mali za následok najhoršiu haváriu jadrovej elektrárne od výbuchu v Černobyli na Ukrajine. Katastrofa vyradila chladiace systémy elektrárne vo Fukušime, čoho dôsledkom bola séria vážnych havárií. Na ochladzovanie poškodených reaktorov použili milióny litrov morskej vody, ktorá teraz čaká v nádržiach na zbavenie sa rádioaktívneho znečistenia. Úniky kontaminovanej vody patria medzi najvážnejšie problémy, s ktorými ešte stále bojujú experti na severovýchodnom pobreží ostrova Honšu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies