Pri vzniku firiem by sa mal počiatočný vklad odvádzať na samostatný účet

NETKY.SK • 3 Júl 2013, 15:14 • 2 min
Pri vzniku firiem by sa mal počiatočný vklad odvádzať na samostatný účet

BRATISLAVA – Zakladatelia firiem by si mali peňažné vklady alebo ich časti splatené pred vznikom spoločností dávať na samostatný účet v banke. Zároveň s týmito prostriedkami nebudú môcť nakladať skôr, ako spoločnosť vznikne.

slovakia

left justify in out

Vyplýva z novely Obchodného zákonníka, ktorú na dnešnom rokovaní schválila vláda. Kabinetu ju predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Po novom by tak už zakladatelia firiem nemohli využiť doteraz často používané splatenie peňažného vkladu v hotovosti k rukám správcu vkladu. S peniazmi uloženými na samostatnom účte budú môcť spoločnosti nakladať aj pred ich vznikom, ale iba v prípade, ak pôjde o úhradu nákladov súvisiacich so založením spoločnosti podľa spoločenskej zmluvy, či ak pôjde o vrátenie peňažného vkladu s úrokom.

Podľa Roberta Kičinu z Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) je toto opatrenie prijímané v kontexte boja s daňovými únikmi. On sa ale domnieva, že takýmto spôsobom sa proti podvodníkom nepodarí zasiahnuť. "Opatrenie sa bude dať jednoducho obísť, zakladateľ spoločnosti si peniaze požičia a potom ich po vzniku firmy vráti," opísal. Novinka podľa neho môže zvýšiť transakčné náklady pri vznikoch firiem, a to všetkým, aj tým serióznym podnikateľom. 

"Skôr by sa malo postupovať tak, že by sa nároky smerom na základné imanie znižovali," podotkol Kičina. Napríklad by sa podľa neho mohli zakladať takzvané "jednoeurové eseročky", ale zároveň by sa mala posilňovať zodpovednosť štatutárov firiem. Teda, že by pri porušení zákona zodpovedali osobným majetkom do výšky základného imania spoločnosti.

Opozičný poslanec za SaS a bývalý minister práce Jozef Mihál upozorňuje, že takéto opatrenie sťaží podmienky najmä pri vzniku spoločností s ručením obmedzeným (s r.o.). Pri ich vzniku je povinný minimálny vklad 5000 eur. "Majitelia budú musieť mať 5000 eur, ktoré budú istý čas v zálohe. Takúto podmienku je niekedy ťažké splniť," upozornil. Podľa jeho zistení už mnohí budúci podnikatelia zakladajú spoločnosti radšej teraz, kým novela nie je v účinnosti. Rezort spravodlivosti navrhuje účinnosť od decembra 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies