Pri vyšetrovaní ruských športovcov sa aplikujú nové dôkazy

NETKY.SK • 25 Január 2018, 17:16 • 2 min
Pri vyšetrovaní ruských športovcov sa aplikujú nové dôkazy

MOSKVA - Pri preverovaní ruských športovcov pred ZOH v Pjongčangu sa aplikujú nové dôkazy, uviedol vo štvrtok Medzinárodný olympijský výbor (MOV). MOV informoval, že databáza z moskovského antidopingového laboratória svedčí o pokusoch "skryť a upraviť" biologické údaje poukazujúce na použitie steroidov. Olympijský orgán dal na známosť, že údaje odovzdá medzinárodným športovým federáciám, ktoré môžu podniknúť ďalšie kroky.

slovakia

left justify in out

Ruskí športovci musia v Pjongčangu súťažiť pod olympijskou vlajkou s označením Olympijskí športovci z Ruska ako súčasti trestu za štátom riadený doping. Panel MOV vedený bývalou francúzskou ministerkou športu Valerie Fourneyronovou preveroval ruských športovcov predtým, než vydali pozvánky na súťaže. "Databáza bola rekonštruovaná forenzným expertom WADA a potom podrobená dôkladnému autentifikačnému procesu na potvrdenie jeho presnosti", uviedol vo vyhlásení MOV. "Táto dodatočná správa bola poskytnutá príslušným medzinárodným federáciám."

Panel MOV čelí kritike v Rusku kvôli nedostatočnému vysvetleniu, prečo niektorí športovci, ako napríklad šesťnásobný olympijský šampión v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe Viktor An, nedostali povolenie štartovať v Pjongčangu napriek tomu, že predtým neboli vystavení dopingovým obvineniam.

Vyhlásenie zverejnené vo štvrtok objasňuje dôkazy, ktoré panel použil, ale ešte stále nebolo potvrdené, kto je "dnu" a " von", alebo akékoľvek individuálne rozhodnutia. MOV uviedol, že okrem svojich skorších vyšetrovaní i Svetovej antidopingovej agentúry o ruskom dopingu sa využívali výstrahy od informátorov a športových federácií, ako aj záznamy o tom, kde sa športovci nachádzajú.

Zoznam dôkazov "je komplexný, ale v žiadnom prípade vyčerpávajúci a chcela by som zdôrazniť, že sme sa tiež pozreli na širokú škálu spravodajských a iných zdrojov," uviedla Fourneyronová vo vyhlásení.

Aj vo štvrtok MOV pripomenul, že ruskí fanúšikovia budú môcť vyvesiť svoju vlajku v Pjongčangu, ale organizované protesty by mohli priniesť ďalšie sankcie. MOV uviedol, že zákaz pre športovcov sa nevzťahuje na fanúšikov, a "nemožno zakázať", aby nosili ruskú trikolóru. Dodal však, že "ak sa to bude diať pod rúškom organizovanej politickej demonštrácie, vezme to do úvahy vo svojom monitorovacom systéme." To by mohlo znamenať, že Rusko by nemohlo vypochodovať na záverečnom ceremoniáli na ZOH 2018 so svojou vlajkou, čo ponúkol MOV ako stimul pre krajinu, ak bude konať v zhode s pravidlami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies