Pri výročí potlačenia revolúcie 1956 spustili v Maďarsku vlajku na pol žrde

NETKY.SK • 4 November 2016, 11:56 • 2 min
Pri výročí potlačenia revolúcie 1956 spustili v Maďarsku vlajku na pol žrde

BUDAPEŠŤ - Pri príležitosti 60. výročia potlačenia protikomunistickej revolúcie Maďarov v roku 1956 a vpádu sovietskych vojsk do Maďarska dnes v Budapešti s vojenskou poctou vztýčili pred parlamentom štátnu vlajku, ktorú potom spustili na pol žrde, informovala agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Pietneho aktu na Kossuthovom námestí sa zúčastnil prezident János Áder, predseda parlamentu László Kövér a náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Tibor Benkö.

 

Dnešný deň je v Maďarsku Dňom národného smútku. Vlajka zostane spustená na pol žrde po celý deň. Vo štvrtok večer si na mnohých miestach krajiny pripomenuli obete revolúcie zapálením sviečok.

 

Maďari si 23. októbra pripomenuli 60. výročie vypuknutia maďarskej revolúcie z roku 1956. Tú po dvoch týždňoch krvavo potlačila sovietska Červená armáda, pričom zahynulo takmer 3000 ľudí, 12.000 ďalších utrpelo zranenia a približne 200.000 utieklo na Západ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona