Pri výmene zajatcov sa na slobodu dostala aj Bagdádího bývalá žena

NETKY.SK • 1 December 2015, 14:04 • 2 min
Pri výmene zajatcov sa na slobodu dostala aj Bagdádího bývalá žena

BEJRÚT - Po vyše roku vyjednávaní dnes islamistický Front an-Nusra, napojený na teroristickú sieť al-Káida, vymenil 16 zajatých libanonských vojakov a policajtov za 13 islamistických radikálov zadržiavaných v Libanone.

slovakia

left justify in out

Sprostredkovateľom vyjednávaní o výmene zajatcov bol Katar.

 

Podľa agentúry AP je medzi prepustenými islamistami aj Sadža Dulajmíová, bývalá manželka lídra teroristickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Bagdádího.

 

Libanonská armáda Dulajmíovú zatkla vlani na hranici so Sýriou, kam sa pokúšala dostať na falošné doklady. V čase zajatia bola údajne tehotná - dieťa čakala so svojím palestínskym manželom. Dieťa porodila vo väzení.

 

Blízkovýchodné televízie odvysielali zábery zachytávajúce úplne zahalenú Dulajmíovú aj s jej tromi deťmi, s ktorými bola vo väzení. V rozhovore pre televíziu al-Džazíra Dulajmíová uviedla, že by sa chcela vrátiť do Bejrútu a potom odcestovať do Turecka.

 

Výmena zajatcov sa uskutočnila v libanonskom meste Arsál pri hranici Libanonu so Sýriou.

 

Útok islamistov na Arsál z vlaňajšieho augusta je zatiaľ najväčším vpádom militantov do Libanonu od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii. Islamisti počas svojej operácie zajali skupinu libanonských vojakov a policajtov, z ktorých štyroch zabili. Výmena zajatcov sa dnes začala práve vydaním tela jedného z libanonských vojakov zabitých v zajatí.

 

Ako informovala agentúra Reuters, Katar sa vo vyjednávaniach o podmienkach prepustenia zajatcov angažoval rok, alebo aj dlhšie. Predchádzajúce snahy o ich oslobodenie pred rokom zlyhal po zabití jedného zo zajatcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona