Pri vykurovaní treba pravidelne kontrolovať a čistiť komíny

NETKY.SK • 8 Október 2012, 08:39 • 2 min
Pri vykurovaní treba pravidelne kontrolovať a čistiť komíny

Pri vykurovaní treba pravidelne kontrolovať a čistiť komíny - Radíme Lehoty na kontrolu a čistenie komínov závisia od druhu spotrebičov, ktoré sú na ne pripojené. Kratšie lehoty sú pri používaní kotlov na tuhé palivá, keďže dochádza pri nich k zanášaniu s

slovakia

left justify in out

img

Lehoty na kontrolu a čistenie komínov závisia od druhu spotrebičov, ktoré sú na ne pripojené. Kratšie lehoty sú pri používaní kotlov na tuhé palivá, keďže dochádza pri nich k zanášaniu sadzami.

S nastupujúcim vykurovacím obdobím odborníci upozorňujú na potrebu zabezpečenia vyhovujúceho technického stavu palivových spotrebičov slúžiacich na vykurovanie. Rovnako je potrebné zabezpečiť aj pravidelnú kontrolu a čistenie komínov. Práve zlý technický stav kotlov, či komín zanesený sadzami, bývajú častými príčinami vzniku požiarov s neblahými následkami.

"V uplynulej vykurovacej sezóne sme zaevidovali zvýšený počet požiarov z dôvodu vyhorenia sadzí v komínoch. To je práve dôsledkom toho, že sa komíny nekontrolujú a nečistia," uviedol pre TASR Jaroslav Hudy z oddelenia požiarnej prevencie Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

Lehoty na kontrolu a čistenie komínov závisia od druhu spotrebičov, ktoré sú na ne pripojené. Kratšie lehoty sú pri používaní kotlov na tuhé palivá, keďže dochádza pri nich k zanášaniu komínových telies sadzami. "Čo sa týka spotrebičov na tuhé palivo do výkonu 50 kW, to sú bežné kotly na drevo a uhlie v rodinných domoch, tam je potrebné vykonávať kontrolu a čistenie komínov raz za štyri mesiace,"konštatoval J. Hudy.

Pri spotrebičoch na plynné palivo do výkonu 50 kW sú lehoty na čistenie komína o niečo dlhšie - raz za 12 mesiacov u komína s vložkou a raz za šesť mesiacov, ak ide o komín bez vložky. Kontrolu a čistenie komínov spravidla vykonáva osoba s odbornou spôsobilosťou kominára, resp. revízny technik komínov.

Požiare v súvislosti s vykurovacou sezónou vznikajú aj v dôsledku nesprávnej a neodbornej inštalácie palivových spotrebičov, a ich nesprávnym prevádzkovaním. Pre bezpečnosť je nutné dodržiavať niekoľko zásad. Pred pripojením nového spotrebiča na komín, zmenou druhu paliva a po stavebných úpravách komína je potrebné zabezpečiť odborné preskúšanie komína. Pri prevádzke sa nesmú ukladať a skladovať horľavé materiály v blízkosti vykurovacích telies. Inštaláciu a opravu palivových spotrebičov treba zveriť odborným organizáciám, ktoré zabezpečia dodržanie príslušných pokynov výrobcu. Kontrola sa vykonáva podľa pokynov výrobcu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona