Pri výbuchu náloží nastrežených Talibanom zahynulo 15 civilistov

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 14:22 • 2 min
Pri výbuchu náloží nastrežených Talibanom zahynulo 15 civilistov

KÁBUL - Fundamentalistické hnutie Taliban sa dnes prihlásilo k zodpovednosti za samovražedný atentát, ktorého obeťou sa stali traja afganskí civilisti.

slovakia

left justify in out

Terčom útoku spáchaného pomocou v aute nastraženej nálože boli pritom pôvodne vojaci nemenovanej zahraničnej jednotky. 
     

Nálož bola odpálená pri letisku v meste Džalálábád na východe Afganistanu, kadiaľ sa presúvali zahraničné jednotky podieľajúce sa na výcviku afganských bezpečnostných zložiek. Niekoľko cudzích vojakov bolo pri výbuchu nálože ľahko zranených, spresnila agentúra Reuters s odvolaním sa na vojenský zdroj.
     

Džalálábád je hlavným mestom provincie Nangarhár, ktorá susedí s Pakistanom a vlani bola dejiskom viacerých útokov fundamentalistov.
     

Ďalších najmenej 12 civilistov prišlo dnes o život pri výbuchu nášľapnej míny nastraženej pri ceste v provincii Ghazní. Približne polovica z obetí sú ženy a deti. Skupina ľudí cestovala na svadbu, spresnil Reuters.
     

Taliban, ktorého režim bol v Afganistane zosadený v roku 2001 po Američanmi vedenej intervencii, tvrdí, že sa snaží zabrániť tomu, aby pri jeho útokoch zameraných na zosadenie prozápadnej afganskej vlády zomierali civilisti. 
     

Podľa štatistík OSN sú však talibovia a ich spojenci zodpovední za tri štvrtiny z asi 10.000 ľudí zabitých alebo zranených počas uplynulého roku.
     

OSN vo svojej bilancii uviedla, že vlani prišlo v Afganistane o život asi 3700 civilistov a zranených ich bolo ďalších okolo 6800. Konštatovala tiež, že s približujúcim sa dátumom odsunu zahraničných jednotiek z Afganistanu sa ozbrojené útoky islamistov zintenzívnili. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies