Pri výbuchu bomby v Nigérii zahynulo najmenej 27 pastierov

NETKY.SK • 26 Január 2023, 09:05 • 2 min
Pri výbuchu bomby v Nigérii zahynulo najmenej 27 pastierov

ABUJA - Najmenej 27 ľudí v stredu zahynulo pri výbuchu bomby, ku ktorému došlo v strednej Nigérii v oblasti zmietanej náboženskými a etnickými konfliktmi. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Explózia v obci Rukubi usmrtila pastierov, ktorí tam pásli svoje stáda, uviedla miestna polícia. Dodala, že pri výbuchu, ktorého okolnosti zostávajú nejasné, zahynulo 27 osôb a viacero kusov dobytka. Zranenia utrpelo mnoho ďalších ľudí a počet obetí sa môže ešte zvýšiť. Polícia dodala, že príčina explózie je nateraz predmetom vyšetrovania. Podľa miestneho združenia pastierov dobytka však bombu zrejme zhodilo na dedinu lietadlo nigérijskej armády. "Vieme, že len vládne lietadlá sú schopné vykonávať letecké útoky. Vyzývame na riadne vyšetrovanie a vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí sú za toto zodpovední," povedal Lawalo Dano zo združenia pastierov.

 

Hovorca nigérijských vzdušných síl sa k incidentu bezprostredne nevyjadril, pripomína AFP. Podľa nej došlo už k niekoľkým prípadom, keď nigérijská armáda na severe krajiny podnikla letecké útoky na civilistov, ktorých omylom považovala za militantných džihádistov. V strednej časti Nigérie dochádza k opakovaným potýčkam a násilnostiam medzi pastierskymi a poľnohospodárskymi kmeňmi, ktoré sa sporia o pôdu a vodné zdroje. Tento konflikt má aj náboženský rozmer, keďže pastieri sú poväčšine moslimovia, zatiaľ čo poľnohospodári sa hlásia ku kresťanstvu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona