Pri výbere školskej tašky treba zohľadniť predovšetkým hmotnosť dieťaťa

NETKY.SK • 31 August 2018, 06:00 • 2 min
Pri výbere školskej tašky treba zohľadniť predovšetkým hmotnosť dieťaťa

BRATISLAVA - Pri výbere školskej tašky treba zohľadniť predovšetkým hmotnosť dieťaťa, ale aj ergonomické tvarovanie a materiál, z ktorého je taška vyrobená.

slovakia

left justify in out

Najmä najmenší školáci nosievajú často tašky, ktoré sú oveľa ťažšie, ako by mali byť vzhľadom na ich vek, uviedla to vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR Jana Hamade.

 

"Nadmerná záťaž z tašky zvyšuje riziko chybného držania tela a vzniku skoliózy. Ak sa nelieči včas, môže sa chrbtica poškodiť tak, že sa v dospelom veku už nebude dať napraviť," upozornila Hamade. Rodič by mal pravidelne kontrolovať, či dieťa v školskej aktovke nenosí zbytočnosti.

 

Odporúčané maximálne hmotnosti školských aktoviek podľa ročníkov základnej školy, predstavujú zhruba desať percent hmotnosti dieťaťa daného veku. Napríklad prváci a druháci by mali mať školskú tašku ťažkú zhruba do 2,5 kilogramu, tretiaci a štvrtáci môžu mať tašky ťažšie o jeden kilogram. Piataci a šiestaci môžu nosiť školské aktovky, ktoré vážia zhruba 4,5 kilogramu a o pol kilogramu viac môže mať taška starších žiakov.

 

Pri kúpe školskej tašky si má rodič overiť, či má certifikát a či je vyrobená zo zdraviu neškodných materiálov. "Ideálne je, ak je čo najľahšia, ak kopíruje prirodzený tvar chrbtice a zaisťuje dieťaťu stabilitu. Všímajte si tiež popruhy, nesmú byť veľmi úzke a majú byť nastavené tak, aby chrbát neťahali. Dieťa má tašku stále nosiť na oboch pleciach, nie iba na jednom," doplnila Hamade.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies