Pri výbere krúžkov pre deti sa riaďte heslom menej je niekedy viac

NETKY.SK • 3 September 2012, 07:09 • 2 min
Pri výbere krúžkov pre deti sa riaďte heslom menej je niekedy viac

Pri výbere krúžkov pre deti sa riaďte heslom menej je niekedy viac - Radíme Deti dnes prijímajú oveľa väčšie množstvo podnetov, než ich rovesníci pred desiatkami rokov. Navštevujú nákupné centrá, rôzne krúžky absolvujú už v škôlke.

slovakia

left justify in out

imgDeti dnes prijímajú oveľa väčšie množstvo podnetov, než ich rovesníci pred desiatkami rokov. Navštevujú nákupné centrá, rôzne krúžky absolvujú už v škôlke. Psychologička Bronislava Kundrátová z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) rodičom radí, aby pri zabezpečovaní pestrého programu pre svoje ratolesti nezabúdali na ich oddych a riadili sa radšej heslom menej je niekedy viac.
      "Rodičia chcú v rámci dobrej výchovy deťom umožniť čo najviac podnetov, čo niekedy preženú,“ uviedla odborníčka pre TASR. Keď deti neoddychujú a nemajú chvíľku pre seba, nevedia sa vnútorne sústrediť. Psychologička ich správanie označuje českým pojmom „roztekanosť“. Podľa Kundrátovej si niektorí rodičia myslia, že ich deti trpia poruchou pozornosti a vyhľadávajú psychológa. Po rozhovore s nimi však psychologička zistí, že dieťa má ustavične postarané o program.
      Porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou (ADHD), je neurologická vývinová porucha. To, či ňou naozaj dieťa trpí, môže určiť iba detský neurológ. Najviac sa vyskytuje v detstve, podľa psychologičky však niektoré štúdie uvádzajú, že až v 75 percentách prípadov prejavy prechádzajú aj do adolescencie a asi v polovici prípadov do dospelosti. Porucha pozornosti sa prejavuje nesústredenosťou, slabou výdržou, nedbalosťou, zábudlivosťou, poruchami správania, netrpezlivosťou, hyperaktivitou, neposednosťou či hlučným správaním. „V školskom veku sa asi v 20 percentách pridružujú aj poruchy učenia ako disgrafia, disortografia, diskalkúlia,“ hovorí Kundrátová. Príznaky poruchy pozornosti si môžu všimnúť učiteľky v škôlke už u predškolákov.
      Niektorým deťom, ktoré trpia poruchami pozornosti sa niekedy navrhne odklad začiatku školskej dochádzky. „U detí s ADHD nestačí jeden rok odkladu, do toho roku nervová sústava nedozreje tak, aby to dieťa bolo pokojné,“ podčiarkla Kundrátová. Pre takéto deti je vhodné navštevovať menšie triedy, kde sa zameriavajú na poruchy učenia. Akú školu budú navštevovať však závisí aj od možností v regióne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona