Pri veľkonočnej lúpeži zlodeji vybrali z bankomatov vyše 1,9 milióna eur

NETKY.SK • 22 Október 2015, 14:34 • 2 min
Pri veľkonočnej lúpeži zlodeji vybrali z bankomatov vyše 1,9 milióna eur

PREŠOV – Vypočutím ďalších svedkov a čítaním listinných dôkazov pokračoval dnes na Okresom súde v Prešove proces s piatimi obžalovanými, ktorých prokuratúra viní z krádeže veľkej sumy peňazí z bankomatov. Ide o tzv. veľkonočnú lúpež z 28. marca 2013, kedy zlodeji vybrali hotovosť zo 14 bankomatov na východe Slovenska.

slovakia

left justify in out

O akú presnú sumu išlo, objasnila dnes právna zástupkyňa Slovenskej sporiteľne, ktorá zastupuje poškodenú stranu. Vo svojej výpovedi uviedla, že krádežou bola spôsobená priama škoda v sume viac ako 1,9 milióna eur. Polícii sa krátko po spáchaní skutku podarilo zadržať hotovosť vo výške 194.270 eur, ktorú vrátila jej klientovi. Slovenská sporiteľňa mala však aj ďalšie výdavky, a to s opravou bankomatov, za čo externej firme zaplatila vyše 10.000 eur, a tiež s opravou zámkov, čo stálo 1280 eur (plus DPH). Slovenská sporiteľňa mala uzavretú poistku, na základe čoho jej zmluvný partner uhradil škodu vyše 1,7 milióna eur. Preto si na tomto súde bude uplatňovať iba neuhradenú sumu. Právna zástupkyňa sa nevedela bližšie vyjadriť k tomu, ako došlo k vykradnutiu bankomatov.

 

Ďalší svedok popísal situáciu, pri ktorej sa hliadke Národnej diaľničnej spoločnosti podarilo zastaviť vozidlo, v ktorom boli podľa prokuratúry dvaja lupiči aj s peniazmi. Svedok uviedol, že s vozidlom, ktoré šoféroval, stáli s kolegom na parkovisku vo Svite. Bola už tma, no vo svetlách reflektorov videli, ako sa od bankomatu Slovenskej sporiteľne pohli dvaja muži v čiernom s dvomi kufríkmi. Veliteľ hliadky ich oslovil, čo tu robia a žiadal, aby sa preukázali preukazmi SBS. Oslovení muži povedali, že ich zabudli v taške a rýchlo nasadli do bielej Škody Fabia a odišli. Svedok uviedol, že vozidlo nasledovali a súčasne požiadali operačného dôstojníka z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, aby prelustroval štátnu poznávaciu značku (ŠPZ) podozrivého vozidla. Policajti vzápätí zistili, že bratislavská ŠPZ nie je pridelená k tomuto vozidlu. Preto posádku auta prenasledovali a zároveň požiadali o pomoc políciu aj svojich kolegov z diaľničnej hliadky Liptovský Mikuláš, kam biele vozidlo smerovalo.

 

„Po krátkej naháňačke sme vozidlo zastavili, osoby v ňom sme vyzvali, aby predložili doklady a vyzvali sme ich, aby vystúpili z auta, lebo sa dopustili priestupku ohrozovania plynulosti dopravy,“ povedal svedok. Ďalšie vyšetrovanie prevzali do svojich rúk policajti, ktorí dorazili rýchlo na miesto zadržania. Svedok vypovedal, že od policajtov sa dozvedel, že auto má namontovaný mechanizmus na otáčanie ŠPZ a je registrované na inú osobu. Zadržaných mužov potom eskortovali na policajné oddelenie. Svedok k popisu zadržaných mužov uviedol len toľko, že jeden z nich mal fúzy. O ďalšom postupe vyšetrovateľov nemal informácie.

 

Hlavné pojednávanie pokračovalo čítaním znaleckých posudkov a ďalších listinných dôkazov. Na vypočutie sa ešte nedostavilo niekoľko ďalších svedkov, ktorí svoju neúčasť ospravedlnili zdravotnými dôvodmi a zdržiavaním sa v zahraničí.

 

Z krádeže boli obžalovaní šiesti muži, z nich sa Miroslav B. k skutku priznal. Okresný súd mu na základe schválenej dohody o vine a treste uložil trest odňatia slobody na šesť rokov a deväť mesiacov. Ostatným obžalovaným Danielovi J., Dušanovi H., Jozefovi K., Marekovi L. a Miroslavovi P. hrozí v prípade dokázania viny trest v rozpätí desať až 15 rokov.

 

Zločin sa stal 28. marca 2013 na Zelený štvrtok pred Veľkou nocou. Vylúpenie 14 bankomatov malo údajne trvať iba štyri hodiny. Polícia dvoch obžalovaných zadržala krátko po čine. Od začiatku pracovala s verziou, že mali komplicov z radov SBS-károv, ktorí mali bankomaty chrániť. Práve od nich mali získať kópie originálnych kľúčov do bankomatov a prístupové kódy do trezorov a od alarmov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies