Pri útoku zlatokopov zahynuli desiatky amazonských Indiánov

NETKY.SK • 30 August 2012, 11:16 • 2 min
Pri útoku zlatokopov zahynuli desiatky amazonských Indiánov

Pri útoku zlatokopov zahynuli desiatky amazonských Indiánov - Krimi Desiatky amazonských Indiánov z kmeňa Janomamov zahynuli pri brutálnom útoku zlatokopov v pohraničí Venezuely a Brazílie. Oznámila to televízia BBC s odvolaním sa na správy aktivistov, po

slovakia

left justify in out

imgDesiatky amazonských Indiánov z kmeňa Janomamov zahynuli pri brutálnom útoku zlatokopov v pohraničí Venezuely a Brazílie. Oznámila to televízia BBC s odvolaním sa na správy aktivistov, podľa ktorých si útok vyžiadal možno až 80 obetí. 
      Baníci napadli príslušníkov janomanskej skupiny Irotatheri, žijúcej v odľahlej oblasti pri venezuelsko-brazílskych hraniciach. Podľa správ svedkov podpálili rodový veľkodom, v ktorom zhoreli desiatky členov kmeňa. 
      K útoku došlo ešte minulý mesiac. Vzhľadom na odľahlosť miesta od najbližších civilizačných centier sa správy o masakre dostali až teraz. Organizácia Survival International, bojujúca za práva domorodých kmeňov, doteraz vypátrala len troch preživších. 
      Miestni Indiáni sa už dlhší čas sťažovali na to, že územie ich kmeňa za pomoci hrozieb a násilia zaberajú zlatokopi. 
      Organizácia združujúca janomamské kmeňové spoločenstvá vyzvala venezuelskú vládu, aby celý zločin dôkladne vyšetrila a spoločne s Brazíliou monitorovala aktivity nelegálnych baníkov v oblasti. 
      Zvyšujúce sa ceny zlata na svetových trhov vyvolali v poslednej dobe spôsobili boom úradne neschválenej ťažby zlata v mnohých oblastiach Amazónie. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies