Pri útoku vládneho sýrskeho letectva na dedinské trhovisko zahynuli desiatky ľudí

NETKY.SK • 20 Január 2015, 17:22 • 2 min
Pri útoku vládneho sýrskeho letectva na dedinské trhovisko zahynuli desiatky ľudí

BEJRÚT - Desiatky ľudí dnes zahynuli pri útoku sýrskeho letectva, ku ktorému došlo v dedine na východe Sýrie ležiacej neďaleko irackých hraníc. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR).

slovakia

left justify in out

Podľa SOHR dedinu ovládajú militanti z organizácie Islamský štát (IS). Presný počet obetí centrum neuviedlo, hovorí len o "desiatkach" mŕtvych a zranených. Podľa iných aktivistov si nálet vyžiadal 30-75 mŕtvych.
     

Aj keby sa potvrdil nižší odhad počtu obetí, išlo by o jeden z najhorších útokov sýrskych vládnych síl takzvanými barelovými bombami.
     

Barelové bomby sú relatívne nové improvizované zbrane. Ide o veľké sudy na ropu, ktoré sú naplnené výbušninami. Sudy sa zhadzujú z vrtuľníkov alebo lietadiel, pričom po dopade spôsobujú materiálne škody a straty na životoch, a to najmä v radoch civilistov, pretože ich nie je možné presne naviesť na cieľ.
     

Podľa OSN si konflikt v Sýrii za necelé štyri roky svojho trvania vyžiadal už okolo 220.000 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona