Útok v africkom meste Bangassou sa skončil masakrom, o život prišlo 115 ľudí

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 07:27 • 2 min
Útok v africkom meste Bangassou sa skončil masakrom, o život  prišlo 115 ľudí

BANGUI - Najmenej 115 ľudí zahynulo počas uplynulých dní v meste Bangassou na juhovýchode Stredoafrickej republiky (SAR), kde stovky militantov z prevažne kresťanskej skupiny Anti-balaka cez víkend zaútočili na moslimskú štvrť a základňu mierovej misie OSN.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes šéf tamojšej pobočky Červeného kríža Antoine Mbao-Bogo. Boje v Bangassou si podľa neho vyžiadali aj najmenej 50 zranených. Humanitárne agentúry uviedli, že vzhľadom na pretrvávajúce nebezpečenstvo je nesmierne ťažké odstraňovať z ulíc telá usmrtených ľudí.

 

Násilie sa v utorok rozšírilo aj do mesta Bria, ležiaceho severne od Bangassou. Boje medzi prevažne moslimskými povstalcami z hnutia Séléka a bojovníkmi skupiny Anti-balaka si tu vyžiadali najmenej päť mŕtvych a 29 zranených, informoval dnes hovorca misie OSN Hervé Verhoosel.

 

Jeden z obyvateľov uviedol, že príslušníci Séléky sa snažili odzbrojiť prívržencov Anti-balaky v centre mesta, ale iní kresťanskí povstalci začali strieľať. Príslušníci mierovej misie zakročili proti militantom, aby oddelili jednotlivé skupiny od seba a obnovili pokoj.

 

OSN v tejto súvislosti varovala, že nábožensky motivované násilie, sužujúce SAR už od roku 2013, sa teraz odohráva v oblastiach, ktoré boli predtým ušetrené. Útoky v odľahlých častiach SAR za posledný týždeň donútili viac ako 15.000 obyvateľov opustiť svoje domovy.

 

Celkovo prišlo o život viac ako 200 ľudí. Medzi obeťami je šesť príslušníkov mierovej misie OSN, čo pre ňu predstavuje najväčšie straty za jeden mesiac od začiatku jej tamojšieho pôsobenia v roku 2014. SAR ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v roku 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií.

 

V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli tisíce ľudí a svoje domovy musela opustiť približne štvrtina zo 4,7 milióna tamojších obyvateľov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies