Pri útoku ozbrojencov zahynul najmenej jeden príslušník misie OSN v SAR

NETKY.SK • 2 August 2015, 15:11 • 2 min
Pri útoku ozbrojencov zahynul najmenej jeden príslušník misie OSN v SAR

DAKAR - Život najmenej jedného príslušníka mierovej misie OSN si vyžiadala prestrelka s neznámymi ozbrojencami, ktorá sa rozpútala na severnom predmestí hlavného mesta Stredoafrickej republiky (SAR) - Bangui.

slovakia

left justify in out

Ako spresnil hovorca misie OSN v SAR (MINUSCA), k prestrelke došlo počas operácie príslušníkov misie OSN, ktorej cieľom bolo zadržať osobu podozrivú zo spáchania viacerých trestných činov. Vojaci OSN sa dostali pod paľbu, pričom o život prišiel jeden z príslušníkov MINUSCA a niekoľko ďalších utrpelo zranenia.

 

Bezpečnostná rada OSN v apríli roku 2014 rozhodla vyslať do SAR asi 12.000 príslušníkov mierových jednotiek, ktorých cieľom je chrániť civilistov pred fyzickými útokmi, podporiť prechodnú vládu v jej boji s ozbrojenými zločineckými gangmi, pomôcť pri príprave volieb a poskytovať obyvateľstvu humanitárnu pomoc. V apríli tohto roku bol mandát misie rozšírený.

 

Situácia v SAR sa zhoršila začiatkom decembra 2013, keď v Bangui došlo k ozbrojeným zrážkam medzi islamistickými bojovníkmi zo skupiny Séléka a kresťanskými polovojenskými oddielmi. Podľa odhadov OSN v dôsledku týchto bojov svoje domovy opustilo viac ako milión ľudí. Vyše tisíc civilistov prišlo o život.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies