Pri útoku na trhovisko v jemenskom Mustabá použili bombu z USA

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 12:06 • 2 min
Pri útoku na trhovisko v jemenskom Mustabá použili bombu z USA

SANÁ - Pri útoku na trhovisko v Jemene s obeťami na ľudských životoch, ktorý 15. marca uskutočnila koalícia pod vedením Saudskej Arábie, bola použitá bomba dodaná Spojenými štátmi. Uviedla to dnes medzinárodná organizácia Human Rights Watch (HRW), ktorú citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dva nálety na trhovisko v meste Mustabá na severozápade Jemenu si vyžiadali najmenej 119 mŕtvych a 47 zranených. Medzi zabitými bolo podľa informácií UNICEF aj 22 detí.


Mesto Mustabá, nachádzajúce sa v povstalcami ovládanej jemenskej provincii Hadždža, navštívil tím vyšetrovateľov HRW. Jeho členovia našli na mieste útoku úlomky satelitne navádzanej bomby typu GBU-31. Bomba, rovnako ako príslušné navádzacie zariadenie, boli podľa HRW dodané Spojenými štátmi.


"Pri jednom z najsmrtiacejších náletov na civilistov od začiatku už rok trvajúcej vojny v Jemene boli použité zbrane, ktoré dodali USA. Je to tragická demonštrácia toho, prečo by krajiny sveta mali prestať predávať zbrane Saudskej Arábii," uviedla vyšetrovateľka HRW Priyanka Motaparthyová.


Spojené štáty a ďalší spojenci by podľa nej mali dať Rijádu jasný signál, že sa nechcú podieľať na nezákonnom zabíjaní civilného obyvateľstva.


Washington sa zatiaľ k tvrdeniu HRW nevyjadril. Saudskou Arábiou vedená intervencia voči jemenským šiitským povstalcom sa začala 26. marca 2015. Boje si odvtedy vyžiadali už vyše 6200 mŕtvych a 29.000 zranených. Vojna vyhnala z domovov približne 2,3 milióna ľudí a spôsobila humanitárnu katastrofu v rozsiahlych oblastiach Jemenu.


Prevažne sunnitskú koalíciu bojujúcu v Jemene podporujú Spojené štáty poskytovaním spravodajských informácií a logistickej pomoci a dodávkami zbraní.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies