Pri útoku na šiitskú svätyňu v Kábule zahynulo najmenej 14 ľudí

NETKY.SK • 12 Október 2016, 07:43 • 2 min
Pri útoku na šiitskú svätyňu v Kábule zahynulo najmenej 14 ľudí

KÁBUL - Najmenej 14 ľudí zahynulo a 26 ďalších utrpelo zranenia pri dnešnom útoku militanta na šiitskú svätyňu v afganskej metropole Kábul. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu miestneho ministerstva vnútra Sedíka Sedíkkího.

slovakia

left justify in out

Obeťami je podľa neho 13 civilistov a jeden policajt. Ďalší traja policajti sú medzi zranenými.

 

Hovorca predtým uviedol, že najmenej traja ozbrojenci vo vojenských uniformách zaútočili na svätyňu a zadržiavali tam neznámy počet rukojemníkov. Neskôr ale spresnil, že útočil len jeden ozbrojenec, ktorého polícia zabila.

 

Šiiti slávia v stredu vyvrcholenie sviatku ašúra. Vzťahuje sa k bitke z roku 680, ktorá dala základ schizme medzi vyznávačmi islamu a nepriateľstvu medzi nimi.

 

Sviatok ašúra slávia všetci moslimovia, ale pre šiitov má osobitný význam, keďže si ním pripomínajú mučenícku smrť imáma Alího Husajna, vnuka proroka Mohameda, a jeho ďalších 72 stúpencov v roku 680.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies