Pri útoku na šiitskú mešitu v Pešávare zahynulo najmenej 19 ľudí

NETKY.SK • 13 Február 2015, 12:17 • 2 min
Pri útoku na šiitskú mešitu v Pešávare zahynulo najmenej 19 ľudí

PEŠÁVAR - Najmenej 19 ľudí dnes zahynulo a niekoľko desiatok utrpelo zranenia pri útoku miliantov na šiitskú mešitu, ku ktorému došlo v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Bezprostredne po viacerých explóziách v mešite a jej okolí sa podľa oblastného ministerstva informácií z miesta incidentu nejaký čas ozývala intenzívna streľba, ktorá sa však už skončila.
      

K zodpovednosti za útok sa prihlásilo militantné hnutie Taliban. Prostredníctvom svojho hovorcu uviedlo, že útok bol pomstou za smrť jedného z jeho členov, ktorého dala popraviť pakistanská vláda.
      

Podľa šéfa miestnej polície štyria alebo piati útočníci vnikli do mešity z vedľajšej rozostavanej budovy a prekonali ochranný plot. Jeden z útočníkov vzápätí odpáli nálož, ktorú mal pripevnenú na tele, aby na seba upútal pozornosť a umožnil ostatným preniknúť do mešity.
      

Pri útoku zahynuli najmenej traja militanti - dvaja sa vyhodili do vzduchu, tretieho zabili veriaci v mešite.
      

Podľa očitých svedkov incidentu, ktorým sa podarilo z mešity uniknúť, niektorí útočníci mali oblečené rovnošaty bezpečnostných síl.
      

Taliban je zastrešujúcim termínom pre desiatky miestnych militantných skupín, ktoré chcú zosadiť pakistanskú vládu a nastoliť vlastnú islamistickú správu. Útoky Talibanu si vyžiadali v krajine už tisíce mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona