Pri útoku na rušnom trhu v Bagdade zahynulo 70 ľudí

NETKY.SK • 29 Február 2016, 07:56 • 2 min
Pri útoku na rušnom trhu v Bagdade zahynulo 70 ľudí

BAGDAD - Na 70 sa zvýšil počet obetí dvojitého samovražedného útoku, ku ktorému dnes došlo na rušnom trhu vo východnej časti irackej metropoly Bagdad. Zranenia utrpelo ďalších vyše 100 ľudí, informovala s odvolaním sa na políciu a zdravotníkov agentúra Reuters. K útoku sa medzičasom prihlásila skupina Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Pri útoku v prevažne šiitskej štvrti Sadr City odpálil prvý atentátnik na motocykli nálož pred stánkami s mobilnými telefónmi. O niekoľko minút neskôr druhý samovražedný útočník aktivoval svoju bombu v dave, ktorý sa zhromaždil na mieste prvého výbuchu.

 

Ide o najkrvavejší zo série bombových útokov, ktorých terčom sa v poslednom čase stali obchodné lokality v irackej metropole a jej okolí, píše agentúra AP.

 

K zodpovednosti sa vo vyhlásení zverejnenom na internete prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS), ktorá ovláda veľké oblasti v severnom a západnom Iraku a útočí na vládne sily, civilistov a najmä šiitov, ktorých považuje za odpadlíkov.

 

K explózii dnes podľa policajného zdroja AP došlo aj v meste Mahmudíja južne od Bagdadu, kde zahynuli traja nakupujúci a desať ďalších utrpelo zranenia. Štyri obete na životoch si vyžiadal iný bombový útok vo štvrti ad-Dura v južnom Bagdade.

 

Bombové útoky prišli niekoľko hodín po tom, ako iracké bezpečnostné sily odrazili útok militantov IS na bagdadské západné predmestie Abú Ghrajb. Traja samovražední atentátnici tam podľa polície odpálili nálože vo svojich automobiloch pri kasárňach, zatiaľ čo ďalší útočníci spustili streľbu. O život prišlo najmenej 12 príslušníkov vládnych a polovojenských bezpečnostných síl, zranenia utrpelo 35 ďalších ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies