Pri útoku na elektráreň boli zabití traja kurdskí militanti

NETKY.SK • 24 Október 2014, 17:12 • 2 min
Pri útoku na elektráreň boli zabití traja kurdskí militanti

ANKARA - Tureckí vojaci dnes zabili troch kurdských militantov zo skupiny, ktorá zaútočila na elektráreň v Karskej provincii na východe Turecka. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

slovakia

left justify in out

Podľa nich bojovníci zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) podpálili dve vozidlá v areáli elektrárne v okrese Kagizman a strieľali na vojakov, ktorí paľbu opätovali. Pri prestrelke boli zabití traja bojovníci PKK, po zvyšných útočníkoch vojaci pátrajú.
     

Prestrelke predchádzali tento mesiac nepokoje na východe Turecka, pri ktorých prišli o život desiatky ľudí. Ich bezprostrednou príčinou bolo rozhodnutie tureckej vlády, že nepomôže sýrskym Kurdom bojujúcim s džihádistami Islamského štátu v obliehanom sýrskom meste Kobané pri hraniciach s Tureckom.
     

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok informoval, že vláda umožní 200 kurdským bojovníkom z Iraku prechod do Kobané cez turecké územie. Pripomenul však, že Turecko považuje hlavnú kurdskú silu brániacu mesto za "teroristickú" skupinu.
     

Nepokoje na východe Turecka ohrozili mierový proces medzi vládou a Abdullahom Öcalanom, uväzneným vodcom PKK, ktorú Turecko, USA i Európska únia považujú za teroristickú organizáciu.
     

Öcalan, ktorého výzva na upokojenie situácie pomohla zamedziť pokračovaniu pouličných protestov, tento týždeň vyjadril optimizmus. Mierové rozhovory podľa neho vstúpili do novej etapy a majú nádej na úspech.
     

Viac než 40.000 ľudí bolo zabitých v konflikte, odkedy sa PKK chopila v roku 1984 zbraní s cieľom vytvoriť na juhovýchode Turecka nezávislý štát. V súčasnosti rokujú o autonómii a rozšírení práv pre Kurdov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies